Petrokemija d.d. Kutina prosinac 2019.
Tomislav Sekulić
1.8.2024., 08:02
NA ZAHTJEV RADNIKA

Kutinska tvornica uskoro će aktivirati hladne pogone

Petrokemija bi s punim kapacitetima trebala početi s radom 1. rujna bez obzira na cijenu plina, potvrdio je u izjavi za Novi list predsjednik Sindikata energetike, kemije i nematala Željko Klaus pojasnivši da se najave o eventualnom poskupljenju plina najesen odnose na kućanstva, a ne na industriju. Kutinska tvornica mineralnih gnojiva s radom je trebala početi 1. lipnja, no rok je odgođen za 1. rujna zbog nepovoljne cijene plina koji Petrokemija koristi za proizvodnju. Uprava je na zahtjev radnika i sindikata održala sastanak s njihovim predstavnicima, kaže Klaus, te je tada obećano da će startati "1. rujna, ako ne i prije".


- U sindikatu nemamo primjedbi na odluku uprave, iako bismo htjeli da proizvodnja krene što prije jer radnici s nestrpljenjem čekaju početak proizvodnje. Činjenica je da turski vlasnik ispunjava sve obveze iz kolektivnog ugovora, a kompanija uredno obavlja uplate u proračun grada Kutine - rekao je Klaus.

Petrokemija d.d. Kutina prosinac 2019.
Tomislav Sekulić

Sindikat u Petrokemiji pozdravlja inicijativu 16 oporbenih zastupnika za osnivanje saborskog istražnog povjerenstva o propustima u ovogodišnjoj dokapitalizaciji Petrokemije u kojoj je država uplatom 12 milijuna eura izgubila kontrolni paket dionica, odnosno njezin udio u vlasništvu pao je na 20 posto. No, ako se i formira to povjerenstvo, kaže Klaus, to će biti u kasnu jesen, a to je kasno. Uostalom, dodaje, kad je neko istražno povjerenstvo bilo što riješilo i dalo jasne odgovore.

- Vlada RH, Ministarstvo gospodarstva i turski vlasnik su u pregovorima, koji još uvijek traju. Mi očekujemo da pregovori završe rješenjem prema kojemu će država zadržati kontrolni paket od 25 posto plus jedne donice - poručuje Klaus.
Podsjetimo, u procesu dokapitalizacije Petrokemije, većinski turski vlasnik Yildirim grupa uplatio je veći iznos od onoga koji je dogovorio s državom, čime je povećao svoj udio u temeljnom kapitalu, odosno prekršio džentlmenski sporazum s Vladom RH. No Klaus tvrdi da nije poznato tko je prekršio dogovor te da još uvijek postoji šansa da država vrati kontrolni paket, čemu se u sindikatu nadaju.

Petrokemija d.d. Kutina prosinac 2019.
Renata Prusina

- Može se poništiti odluka o dokapitalizaciji i krenuti u novi proces dokapitalizacije kako bi država zadržala kontrolni paket, a i sam turski vlasnik može povući dio novca koji je dosad uplatio - navodi Klaus dodavši da je puno važnije što prije usuglasiti međudioničarski ugovor.

Da bi se možda i mogao postići dogovor, odnosno da su Turci eventualno spremni na novu dokapitalizaciju pokazuju i podaci Središnjeg klirinškog depozitarnog društva (SKDD) u kojemu još uvijek nisu vidljive promjene u vlasničkoj strukturi unatoč provedenoj dokapitalizaciji ovog proljeća. Tvrtka u vlasništvu Yildirim grupe Terra mineralna gnojiva tako i dalje ima 54,52 posto dionica, CERP 17,9 posto, Fond za razgradnju Nuklearne elektrane Krško 12,73 posto, Janaf 9,09 posto i Plinacro 5,45 posto, odnosno država i dalje ima 45,17 posto dionica.