Luka Boro i Tugomir Majdak

Luka Boro i Tugomir Majdak

31.7.2024., 08:07
Na najvećoj ruralnoj manifestaciji očekuje se više od 20.000 posjetitelja

Majdak: Za dvije godine Osijek će biti domaćin Svjetskog prvenstva u oranju s više od trideset zemalja sudionica

Pobjednici 19. Županijskog natjecanja u oranju Osječko-baranjske županije su Luka Boro i Zrinko Miličić

Unatoč visokim temperaturama 19. Županijskom natjecanju u oranju Osječko-baranjske županije odazvao se rekordan broj natjecatelja, njih 18.
Kao i svake godine manifestacija je bila edukativnog karaktera, a orači su pokazali koliko su vješti. Ove godine najbolji su bili Luka Boro u kategoriji plug ravnjak i Zrinko Miličić u kategoriji plug premetnjak.

Nastavak tradicije

Uz državnog tajnika u Ministarstvu poljoprivrede, šumarstva i ribarstva Tugomira Majdaka, načelnika Općine Erdut Jugoslava Vesića, otvorenju je nazočio i zamjenik osječko-baranjskog župana Josip Miletić.

- Drago mi je da se i ovim županijskim natjecanjem orača dodatno ističe tradicija poljoprivredne proizvodnje u našem kraju kojom se ponosimo. Čestitam organizatorima, ali i Općini Erdut i Ministarstvu poljoprivrede, šumarstva i ribarstva na podršci ovom natjecanju – kazao je Miletić.

IVICA KORMAN

Predsjednik Udruge natjecatelja u oranju Osječko-baranjske županije Juraj Klarić istaknuo je kako se natjecanje odvija u dvije kategorije – plugu ravnjaku i plugu premetnjaku te zahvalio Općini Erdut na vrhunskoj organizaciji.

– Ovakve se organizacije ne bismo postidjeli ni na državnom natjecanju. Što se tiče ovogodišnjeg županijskog natjecanja, izuzetno mi je drago što smo uspjeli ostvariti suradnju poljoprivrednih srednjih škola Donji Miholjac i Dalj te što je s nama ovdje i Fakultet agrobiotehničkih znanosti u Osijeku – rekao je Klarić.

Zadovoljstvo domaćinstvom iskazao je i načelnik Općine Erdut Jugoslav Vesić, koji je zahvalio svima koji su pomogli u organizaciji natjecanja.

IVICA KORMAN

Državni tajnik u Ministarstvu poljoprivrede, šumarstva i ribarstva Tugomir Majdak naglasio je kako se ove godine bilježi rekordan broj natjecatelja na svim županijskim natjecanjima orača.

– Zbog toga su to najveće ruralne manifestacije, a na godišnjoj razini organizira se i do 16 takvih županijskih natjecanja uz naravno državno natjecanje. Kao predsjednik Svjetske oračke organizacije obećao sam domaćinstvo svjetskog oračkog natjecanja u Hrvatskoj, i to će biti ispunjeno za dvije godine, upravo u Osječko-baranjskoj županiji, koja će na svom području organizirati ovu važnu manifestaciju s više od 30 zemalja sudionica. U dva dana očekujemo više od 20.000 posjetitelja, čime će se sigurno popuniti svi smještajni i ugostiteljski kapaciteti – zaključio je Majdak.

Natjecalo se u dvije kategorije: plug ravnjak i plug premetnjak. U ovoj posljednjoj Zrinko Miličić iz Radikovaca, ovogodišnji županijski pobjednik, inače i državni prvak s višegodišnjim iskustvom, pojasnio je neka osnovna pravila.

Zinko Miličić i Tugomir Majdak

Zinko Miličić i Tugomir Majdak

- Traktor se mora pripremiti, da štima širina prema plugu, a na plugu svi elementi moraju biti naoštreni i pomični, mora se pripaziti na zahvat, dužinu i širinu brazde - pojašnjava Miličić.

Kompleksno ocjenjivanje

U ocjenjivanju se pazi na svaki detalj. Pravac koji se ocjenjuje četiri puta tijekom oranja, otvaranje prvih brazda, naor, zaoranje biljnih ostataka, ulazak, izlazak na parcelu, razor, pripremnost tla za sjetvu, kaže Ivica Prpić, sudac 19. županijskog natjecanja orača OBŽ-a.

Na visoku temperaturu nije se nitko žalio, pa ni Luka Boro, maturant Srednje škole Donji Miholjac, inače pobjednik u kategoriji plug ravnjak.

IVICA KORMAN

- Kod kuće se bavimo poljoprivredom, tako da imam znanja i vještina i sada to želim pokazati drugima - rekao je Luka Boro.

Osim stjecanja vještina i znanja, poljoprivrednici se suočavaju s izazovima poput klimatskih promjena i konkurentnosti, što zahtijeva ulaganje u poljoprivrednu mehanizaciju i opremu.

NAGRAĐENI

Osim pobjednicima dodijeljene su nagrade i ostalim natjecateljima. Tako je drugo mjesto s plugom premetnjakom osvojio Stjepan Mojzeš, treće Đorđe Bojanić, a četvrto Tomislav Jurišić. Iza njih plasirali su se još Tibor Poletar, koji je dobio i nagradu za najstarijeg orača, te Josip Stjepanović. Kod plugova ravnjaka bilo je čak 12 natjecatelja. Iza Luke Bore na drugo mjesto plasirao se Martin Klaić, na treće Mihael Sklizović te na četvrto Ivan Zetović. Iza njih su se po ocjenama sudaca plasirali Luka Vukomanović, Mario Pek, Srđan Savičić, koji je inače rođen 2007. godine, pa je dobio nagradu i za najmlađeg natjecatelja. Iza njih slijede Milan Nešić, Rašo Bojanić, Boško Gvero, Josip Blažević i Krešimir Mijačević.

- Kada bi se sada radilo prema agrotehnici po kojoj se radilo prije 50 godina, prinosi bi bili katastrofalni. U biti taj napredak u agrotehnici je velik i jednostavno to se vidi na prinosima - kaže Juraj Klarić, predsjednik UNO OBŽ-a.

- Pripremamo i razne vrste natječaja za mlade poljoprivrednike gdje je također obuhvaćena poljomehanizacija, ali i za male poljoprivrednike - kazao je Tugomir Majdak, državni tajnik Ministarstva poljoprivrede.

Pobjednike čeka državno natjecanje u rujnu u Velikoj Gorici.