epa10508336 A sign for Wall Street near New York Stock Exchange in New York, New York, USA, 07 March 2023. The Dow Jones industrial average lost 574 points on 07 March following comments by the US Federal Reserve Chairman during testimony to the US Congress that the central bank will likely raise interest rates more that initially anticipated in an effort to lower inflation. EPA/JUSTIN LANE
EPA
30.7.2024., 13:34
SVJETSKA TRŽIŠTA

Nervozno trgovanje na Wall Streetu uoči ključnih objava

U nervoznom trgovanju na Wall Streetu u ponedjeljak Dow Jones indeks je blago pao, dok su S&P i Nasdaq ojačali, jer investitori za nove smjernice čekaju objavu poslovnih rezultata niza tehnoloških kompanija te zasjedanje Feda i ključni podatak o američkom tržištu rada.

Dow Jones indeks spustio se u ponedjeljak 49,41 bod ili 0,12 posto, na 40.539 bodova. Istodobno, S&P 500 indeks ojačao je blagih 0,08 posto, na 5.463 boda, a Nasdaq indeks za 0,07 posto, na 17.370 bodova.

Kvartalni rezultati zvučnih tehnoloških imena poput Microsofta i Applea, Mete i Amazona trebali bi biti objavljei tijekom tjedna i dati smjernice investitorima u to jesu li tehnološke dionice ranjive ili se može nastaviti uzlet njihovih cijena.

Investitori se nadaju i da će Fed na završetku svog ovotjednog zasjedanja, u srijedu signalizirati da je spreman u rujnu sniziti kamatne stope. U petak, pak, uvid u stanje na tržištu rada u najvećem svjetskom gospodarstvu pružit će podaci o zaposlenosti u srpnju.

"Jasno da smo na iglama. Tržišta su uglavnom u fazi čekanja. Ovaj tjedan imamo velike ekonomske vijesti i sastanak Feda u srijedu te izvješće o zapošljavanju u petak. Imamo i niz izvješća o poslovanju tehnoloških 'teškaša'", rekla je Mona Mahajan, direktorica i viša investicijska strateginja u Edward Jonesu.

Tehnološke kompanije dominirale su rekordnim rastom Wall Streeta zadnjih mjeseci, nagnavši investitore da skrenu svoju pozornost na dionice čija cijena je zaostala rastom poput srednje velikih i malih kompanija, koje bi trebale imati koristi od okruženja s niskim kamatnim stopama.

"Mnogi investitori žele se uvjeriti da je nedavna rotacija kapitala kojoj smo svjedočili na tržištu opravdana ili da će tehnološke dionice zaista zasjati kroz svoje poslovne rezultate", dodala je Mahajan.

U međuvremenu, indeks dionica kompanija s malom tržišnom kapitalizacijom Russell 2000 pao je u ponedjeljak jedan posto, nakon tri tjedna uzleta.

Na europskim burzama na početku tjedna u kojem se očekuje niz objava poslovnih rezultata i zaključci sa zasjedanja Bank of England, Feda i Bank of Japan, oprezno se trgovalo. Frankfurtski DAX spustio se u ponedjeljak 0,53 posto, na 18.320 bodova, a pariški CAC 0.98 posto, na 7.443 boda, dok je londonski Ftse ojačao skromnih 0,08 posto, na 8.292 boda.