Maxim Manturov

Maxim Manturov

Ustupljena fotografija
28.7.2024., 16:59
Europsko i američko tržište

Oporavak ide puno brže nego što se očekivalo

Trenutni inflacijski trendovi u SAD-u i Europskoj uniji (EU) pružaju izglede za oporavak. Navodi to između ostalog Maxim Manturov, voditelj ulagačkih istraživanja u tvrtki za burzovno posredovanje Freedom24. Manturov ističe da se inflacija u SAD-u znatno smanjila u odnosu prema visokim razinama viđenima posljednjih godina, ali i dalje ostaje iznad ciljanih vrijednosti. Usporavanje inflacije osnovnih dobara bilo je odlučujući faktor u održavanju ukupne inflacijske stope pod kontrolom. Međutim, cijene osnovnih usluga, osim stanovanja, nisu padale tako znatno, što upozorava na određenu otpornost u ovom sektoru.

- Očekuje se kako bi rješavanje poremećaja u opskrbnom lancu moglo dodatno smanjiti inflacijske pritiske u 2024. godini. Međutim, postizanje punog inflacijskog cilja od oko 2 % moglo bi zahtijevati dodatno ublažavanje na tržištu rada. Znakovi usporavanja rasta plaća i očekivani ekonomski utjecaj viših kamata trebali bi pridonijeti ovom usporavanju, posebno u cijenama osnovnih usluga. Američki političari vjerojatno će pomno pratiti stope temeljne inflacije kroz 2024. Iako cijene hrane i energije ostaju varijable od interesa, trendovi upućuju na stabilizaciju i bolje izglede oporavka - kaže Manturov.

U eurozoni, dodaje, put do niže inflacije suočava se sa sličnim izazovima kao u SAD-u. Visoka inflacija u posljednje dvije godine bila je potaknuta šokovima u energetskoj industriji, ali i hrani i opskrbi, te "podebljana" povećanjem korporativnih profita i rastom plaća. Dok je nestanak privremenih čimbenika usporio razvoj temeljnih cijena, postizanje cilja Europske centralne banke (ECB) o inflaciji od 2 % vjerojatno će zahtijevati daljnje ograničavanje korporativnih cijena i povećanja plaća.

SAD i EU
Ustupljena fotografija

Ukupni izgledi za ekonomski rast u obje regije igraju ključnu ulogu u oblikovanju inflacijskih očekivanja. Teška ekonomska situacija može pridonijeti potpunijem procesu smanjenja inflacije, posebno u kontekstu potencijalnog ekonomskog usporavanja. Korelacija između ekonomske aktivnosti i normalizacije inflacije naglašava važnost praćenja makroekonomske izvedbe i političkih mjera.

- Iako su trenutne stope inflacije u SAD-u i EU-u pale u odnosu prema prijašnjim vrhuncima, postizanje održivog pada inflacije ostaje izazov. Obje regije pokazuju robusne stope temeljne inflacije, što zahtijeva pažljivo ekonomsko upravljanje kako bi se uskladilo s ciljevima centralnih banaka. Put naprijed uključuje balansiranje ekonomskog rasta sa strategijama za suzbijanje inflacije, potkrijepljenim evoluirajućom tržišnom dinamikom i prilagodbama politika. Ovo naglašava složenu međuigru između ekonomske izvedbe, političkih odluka i tržišnih očekivanja, koja je ključna za investitore i donositelje politika u navigaciji kroz evoluirajući ekonomski pejzaž SAD-a i EU-a - zaključuje Manturov.