BRUNO JOBST
27.7.2024., 08:20
Smanjuje se jaz dohotka

Prema kupovnoj moći prestigli smo Portugal i Latviju, a iza nas je već godinama Slovačka

Smanjuje se jaz realnog dohotka u odnosu prema Europskoj uniji (EU). Navodi to Hrvoje Stojić, glavni ekonomnski analitičar Hrvatske udruge poslodavaca (HUP).
“Osim toga, udio part-time poslova na razini prosjeka EU-a, koji imaju tendenciju smanjiti prosječni broj radnih sati, gotovo je četiri puta veći nego u Hrvatskoj (30,5 % prema 8,6 %). Od 2015. do 2023. udio part-time poslova na razini EU -a blago se povećao sa 28,5% na 30,5 %, a u Hrvatskoj je smanjen sa 12,3 % na 8,6 %. Moguće je da na višim razinama realnog dohotka dio zaposlenih također bira manje raditi. Iako smo prema produktivnosti već nekoliko godine šesta ekonomija odozdo na ljestvici EU-a, podaci o medijalnim primanjima prema paritetu kupovne moći pokazuju kontinuirano snažno smanjenje jaza realnog dohotka u odnosu prema prosjeku EU-a sa -43 % u 2017. na -33 % u 2023. uz tendenciju daljnjeg snažnog poboljšanja u 2024. Prema tom kriteriju, u posljednje dvije godine prestigli smo Portugal i Latviju, a nekadašnji istočoeuropski industrijski 'tigar' Slovačka već je godinama iza nas", navodi nadalje Stojić.
Također kaže da je za podizanje razine produktivnosti - što je preduvjet za skraćivanje radnog tjedna - nužno implementirati niz reformi, koje bi ojačale atraktivnost Hrvatske kao investicijske destinacije, što bi potaknulo i investicije tvrtki. 
- Produktivnost bi po radnom satu u Hrvatskoj od 2024. do 2028. godine trebala, prema procjenama, rasti po stopi od 1,9 %, što je niže od prosjeka od CEE regije (2,6 %), stoga u fokus treba staviti jačanje konkurentnosti privatnih tvrtki te nastaviti smanjivanje ukupnog poreznog opterećenja i ukidanje i/ili smanjenje parafiskalnih nameta uz supstituciju poreza na srednje i više plaće porezima na rentu, širenje porezne baze te pojednostavljenje poreznog sustava.

Ladimirevci, 24. 04. 2024., Studenac market, Studenac, trgovina, mala trgovina, samoposluga, kvartovski ducan, interijer, proizvodi, djelatnici, kupciSNIMIO BRUNO JOBST
BRUNO JOBST

Važno je izjednačiti porezno opterećenje širom ekonomije i rezati parafiskalne namete kako bi investicije u startu imale sličan tretman. Kratkoročno se zalažemo za daljnju deregulaciju te općenito politike koje olakašavaju uvjete poslovanja, jačaju energetsku i digitalnu infrastrukturu te privlače kapitalno-snažnije i tehnološki-naprednije investitore i podržavaju strategije rastućih privatnih poduzeća s izvoznim ambicijama - ističe Stojić.
Među polugama koje pozitivno djeluju na rast produktivnosti a ne daju rezultate preko noći, HUP ističe politike obrazovnog sustava u korist povećanja broja zaposlenih s tercijarnim kvalifikacijama, poticaje za izdatke na istraživanje, razvoj i inovacije u poduzećima, jačanja mobilnosti na tržištu rada.