Granični prijelaz Županja, studeni 2022.snimila Marija Lešić Omerović

Granični prijelaz Županja

Marija Lešić Omerović
25.7.2024., 19:18
U šest mjeseci

Najveći rast uvoza u BiH iz Hrvatske i eurozone i istodobno pad izvoza

Izvoz iz Bosne i Hercegovine u prvih šest mjeseci ove godine je smanjen, a povećan je uvoz iz najvažnijih zemalja-partnera među kojima prednjače Hrvatska, Njemačka, Slovenija i Italija, izvijestila je u četvrtak Vanjskotrgovinska komora BiH.

"Izvozna struktura na tržište EU-a ukazuje da je izvoz smanjen na sva najznačajnija tržišta, odnosno u Hrvatsku, Njemačku, Sloveniju, Italiju, Austriju i Mađarsku, dok je istodobno uvoz s tih tržišta povećan", naveli su iz Vanjskotrgovinske komore BiH. 

Razlogom za takva kretanja smatraju usporavanje ekonomije u eurozoni i pad potražnje za bosanskohercegovačkim proizvodima, napose u energetski intenzivnim sektorima i prerađivačkoj industriji. 

Najviše je u odnosu na prvo lanjsko polugodište pao izvoz električne energije, za 195 milijuna eura. 

U prvih šest mjeseci ove godine BiH je ostvarila ukupnu robnu razmjenu od 11,5 milijardi eura, što je manje  za 1,33 posto u odnosu na isto prošlogodišnje razdoblje.

Pri tome je ostvaren izvoz vrijedan 4,2 milijarde eura te je manji je za 8,18 posto, dok je pak uvoz iznosio 7,3 milijardi eura i bio je veći za 3,07 posto u odnosu na prvih šest mjeseci prošle godine. 

Iz Vanjskotrgovinske komore BiH očekuju do kraja godine gospodarski oporavak u eurozoni i domaćem gospodarstvu.