Ministar Dabro na sastanku s predstavnicima Udruženja drvno-prerađivačke industrije (HGK)

Ministar Dabro na sastanku s predstavnicima Udruženja drvno-prerađivačke industrije (HGK)

USTUPLJENO
19.7.2024., 13:50
ZA OSIGURANJE LIKVIDNOSTI

Drvoprerađivačima preko HBOR-a osigurano 3 mil. €

Prerada drva i proizvodnja namještaja od strateškog su interesa za gospodarstvo Republike Hrvatske, a osim gospodarske važnosti imaju i socijalno značenje zapošljavajući stanovnike u lokalnim sredinama.

Istaknuto je to prigodom sastanka koji je održao ministar poljoprivrede, šumarstva i ribarstva Josip Dabro u četvrtak u nazočnosti državnog tajnika Mladena Pavića, ravnateljice Uprave šumarstva, lovstva i drvne industrije Renate Ojurović s predstavnicima Udruženja drvno-prerađivačke industrije (HGK).

Dabro je naveo i kako je Ministarstvo poljoprivrede prepoznalo važnost drvne industrije te kontinuirano kroz godišnje programe financira ulaganja poduzetnika.

Ministar Dabro na sastanku s predstavnicima Udruženja drvno-prerađivačke industrije
USTUPLJENO

S obzirom na interes poduzetnika za osiguranje likvidnosti preko kreditne linije HBOR-a za obrtna sredstva, za subvenciju kamatne stope i premiju osiguranja po policama osiguranja kredita, Ministarstvo je, kako navode u priopćenju, osiguralo iznos od 3.000.000 eura.


Do sada je prema procjeni Ministarstva, kako je rečeno, utrošeno oko 2 milijuna eura.


"Vlada Republike Hrvatske je kroz Nacionalni plan prepoznala važnost ovog sektora za gospodarstvo te je za razvoj prerade drva i proizvodnje namještaja za razdoblje od 2023. do 2030. osigurala više od 60 milijuna eura. Nastavak iste politike ogleda se i za buduće razdoblju do 2027. te je nacionalnim strateškim planom zajedničke poljoprivredne politike osigurano više od 40 milijuna eura za modernizaciju tehnologija, promociju prerade drva i proizvodnje namještaja. Jedna od tema sastanka bila je i drvna sirovina, odnosno pitanje tehničke iskoristivosti iste nakon proteka određenog vremena", rečeno je na sastanku i između ostalog naglašeno kako je potrebno kontinuirano unapređivati industriju prerade drva kao jedne od bitnih grana hrvatskog gospodarstva te da će Ministarstvo u suradnji s Vladom RH nastaviti s mjerama i aktivnostima za poticanje održivog razvoja i konkurentnosti prerade.