epa11485416 An exterior view of the European Central Bank (ECB) before a press conference following the meeting of the ECB Governing Council in Frankfurt am Main, Germany, 18 July 2024. EPA/FRIEDEMANN VOGEL

epa11485416 An exterior view of the European Central Bank (ECB) before a press conference following the meeting of the ECB Governing Council in Frankfurt am Main, Germany, 18 July 2024. EPA/FRIEDEMANN VOGEL

EPA
18.7.2024., 21:36
POPUŠTANJE INFLACIJE

ECB potvrdio vrijedeće kamatne stope

Europska središnja banka (ECB) zadržala je u četvrtak kamatne stope na vrijedećoj razini, istaknuvši da podatci “uglavnom” signaliziraju popuštanje inflacije, nakon kratkotrajnog ubrzanja cijena sredinom proljeća zbog “jednokratnih faktora”.

Kamatna stopa za refinanciranje banaka tako ostaje na 4,25 posto, a kamatna stopa na prekonoćne depozite banaka na 3,75 posto. Za prekonoćne pozajmice komercijalnih banaka kamatna je stopa zadržana na 4,5 posto, navodi se u priopćenju iz ECB-a.

Na lipanjskoj sjednici ECB je snizio ključne kamatne stope za četvrtinu postotnog boda, ocijenivši da su stvoreni “primjereni uvjeti” za ublažavanje monetarne politike, s obzirom na popuštanje inflacije. Od srpnja 2022. do rujna 2023. podigli su ih za 4,5 postotnih bodova i potom “stali na kočnicu”, u uvjetima posustale gospodarske aktivnosti, slabijeg kreditiranja i blažeg rasta cijena. Uvjeti financiranja i dalje su restriktivni, zahvaljujući monetarnoj politici, konstatirali su u priopćenju sa sjednice u četvrtak i ponovili da planiraju zadržati kamatne stope na “primjereno restriktivnoj razini” sve dok bude potrebno, ciljajući stopu inflacije od dva posto u srednjoročnoj perspektivi.

U lipnju su cijene u eurozoni bile više 2,5 posto nego u istom prošlogodišnjem mjesecu, prema izračunima Eurostata. U svibnju je njihov rast bio blago ubrzao, prvi put od kraja prošle godine, na 2,6 posto, uz kontinuirano snažno poskupljenje usluga i blago ubrzani rast cijena svježe hrane. Blago je ojačala i temeljna inflacija, na 2,9 posto. “Pojedini” pokazatelji temeljne inflacije signalizirali su blago ubrzanje rasta cijena u svibnju zbog jednokratnih faktora, ali većina njih bila je stabilna ili je naznačila blaži rast cijena, utvrdilo je Upravno vijeće.