USTUPLJENO
14.7.2024., 13:31
PROIZVODNJA NA SAMO 24 HEKTARA

Zemlji ozbiljno prijeti prestanak proizvodnje sjemenskog krumpira

Kako bi se izbjegla sudbina proizvodnje sjemenske šećerne repe, pokrenut je projekt ozdravljivanja autohtonih sorata krumpira

Prije 20-ak godina na području Republike Hrvatske proizvodnja sjemenskog krumpira obavljala se na oko 230 hektara, a današnja proizvodnja iznosi 24 hektara (ha) s tendencijom smanjivanja, te nam prijeti prestanak sjemenske proizvodnje krumpira.

Upravo kako bismo izbjegli sudbinu proizvodnje sjemenske šećerne repe (nemamo vlastite sjemenske proizvodnje, te se u merkantilnoj proizvodnji oslanjamo na "uvozno" sjeme), Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i ribarstva u suradnji s Agronomskim fakultetom Sveučilišta u Zagrebu pokrenulo je projekt ozdravljivanja autohtonih sorata krumpira i njihovo uvođenje u sjemensku proizvodnju.

Uključeni stručnjaci

U projekt su uključeni i stručnjaci Hrvatske agencije za poljoprivredu i hranu, kao i stručnjaci s Kmetijskog inštituta Slovenije, na čijem se institutu i odvija proces ozdravljenja i pripreme za sjemensku proizvodnju.

površina i prirod krumpira

površina i prirod krumpira

USTUPLJENO

Slovenskim stručnjacima dostavljeni su uzorci (gomolji) autohtone sorte koravac, koji će dostavljeni materijal očistiti od virusa i umnožiti u dostatnoj količini kako bismo mi u 2025. godini posadili prve zdrave gomolje te autohtone hrvatske sorte.

Na poziv slovenskih kolega djelatnici Uprave za poljoprivredno zemljište, biljnu proizvodnju i tržište, Sektora za fitosanitarnu politiku, kao i djelatnici Hrvatske agencije za poljoprivredu i hranu, sudjelovali su na radionici "Certificiranje nasada sjemenskog krumpira", koja se održavala nedavno (8. i 9. srpnja 2024.) u Ljubljani, na pokusnim poljima Kmetijskog inštituta Slovenije, kao i na privatnim poljoprivrednim gospodarstvima koja se prvenstveno bave proizvodnjom sjemenskog krumpira u Republici Sloveniji.

Hrvatska nije samodostatna u proizvodnji

U 2021. godini samodostatnost krumpira iznosila je 58,1 %. Ukupna proizvodnja krumpira u 2022. godini obavljala se na 7368 ha s prosječnim prinosom od 14 t/ha (Jadranska Hrvatska 10,5 t/ha, Sjeverna Hrvatska 15,3 t/ha) i ukupnom proizvodnjom od 103.400 t. Svi ovi pokazatelji bili su niži od prosjeka prethodnog petogodišnjeg razdoblja 2017. - 2021. Na prinos i kvalitetu krumpira u 2022. nepovoljno je utjecala ljetna suša. Vanjskotrgovinskom razmjenom krumpira u 2022. godini ostvaren je deficit u visini od 22,6 milijuna eura i netouvoz krumpira od 63,8 tisuće tona. Prosječna godišnja cijena krumpira bila je u 2022. godini znatno viša nego prethodne godine (za 39,5%) te je ujedno bila i najviša u promatranom razdoblju od 2017. godine. Z.R.

Za jesen je planiran drugi dio radionice, pod nazivom "Tehnologija proizvodnje i skladištenje sjemenskog krumpira", nakon kojeg će hrvatski stručnjaci steći uvid u cjeloviti proces proizvodnje sjemenskog krumpira i stečena znanja moći primijeniti na nacionalnom području.

Priprema terena

Prema prvim podatcima slovenskih kolega autohtona sorta krumpira koravac pokazuje visoku produkciju gomolja po biljci (cimi), kao i iznimnu otpornost na Y-virus krumpira (PVY), što je jako važno u sjemenarskoj proizvodnji krumpira.

USTUPLJENO

U ovom trenutku hrvatski stručnjaci i poljoprivredni proizvođači provode aktivnosti oko pripreme terena za sadnju zdravih gomolja na tri različite lokacije u Republici Hrvatskoj, predložene na temelju stručnih zahtjeva i zakonskih odredbi o proizvodnji sjemenskog krumpira najviše kategorije.

Također, u administrativnoj proceduri je priprema potrebne dokumentacije koja će omogućiti upis predmetne sorte na sortnu listu te njezinu proizvodnju i prodaju na nacionalnom tržištu. n