Gordan Panić
4.11.2022., 00:00
POD UTJECAJEM KLIMATSKIH PROMJENA
Proizvodnja voća pred velikim je izazovima
Proizvoditi hranu u sve neizvjesnijim okolnostima postao je veliki problem za sve dionike zajednice, rekao je Markota

Samodostatnost u proizvodnji voća prema posljednjem Zelenom izvješću Ministarstva poljoprivrede iznosi samo 47,6 % svih potreba domaćeg tržišta, a samodostatni smo u proizvodnji trešanja i višanja te jabuka. Promatrano u odnosu prema prosječnoj godišnjoj količini uvezenog voća u prethodnom petogodišnjem razdoblju, u 2020. godini, uvoz voća iskazano količinski povećan je za 7,3 %.



- Ovi podaci pokazuju nam da je još uvijek puno posla pred nama, počevši od udruživanja proizvođača u proizvođačke organizacije, ali tako da se administrativni zahtjevi fleksibiliziraju, do izgradnje skladišnih i preradbenih kapaciteta tamo gdje imamo stvarnu potrebu i proizvodnju voća, kao i donošenja mjera kojima ćemo povećati potrošnju voća, počevši od škola i javnih ustanova te hotela do donošenja zakonskih rješenja kojima ćemo štititi i poticati domaću proizvodnju - kazala je Marijana Petir, predsjednica Odbora za poljoprivredu Hrvatskog sabora, na 16. Savjetovanju hrvatskih voćara koje je posvećeno temi "Izazovi hrvatskog voćarstva pod utjecajem klimatskih promjena".

Tajnik Društva agrarnih novinara Hrvatske i glavni urednik Gospodarskog lista, Goran Beinrauch naglasio je važnost održavanja ovakvih skupova na kojima proizvođači razmjenjuju iskustva, ali i saznaju bitne informacije i saznanja koja im mogu pomoći u poljoprivrednoj proizvodnji.

"Voćarstvo je vrlo zahtjevna grana poljoprivredne proizvodnje i svakodnevno tehnologije u voćarstvu napreduju i razvijaju se te koriste u vodećim voćarskim državama, stoga i naši voćari moraju držati korak sa svjetskim trendovima. Savjetovanje hrvatskih voćara zapravo je jedini ovakav skup o proizvodnji voća u Hrvatskoj, stoga smo htjeli nastaviti tradiciju održavanja ovog značajnog okupljanja naših proizvođača voća i u programu skupa pozvati renomirane predavače koji će voćarima predstaviti kretanja i nove spoznaje u voćarskoj proizvodnji", smatra Beinrauch.

Ovo tradicionalno okupljanje voćara počelo je dan ranije, 9. Izbornim saborom Hrvatske voćarske zajednice, na kojem je na dužnost predsjednika izabran dosadašnji predsjednik, Branimir Markota, koji je na otvaranju Savjetovanja istaknuo kako su klimatske promjene postale stvarnost i proizvoditi hranu u tim sve neizvjesnijim okolnostima postao je veliki izazov za sve dionike društvene zajednice. Rekao je kako su razne objektivne okolnosti proizvodnje voća koje osobito određuju klimatske promjene postale determinirajući okvir opstojnosti i nastavka proizvodnje, ali pitanje je u kojim količinskim okvirima i kojoj kvaliteti.

Zdenka Rupčić
{embed_infobox_gray}243915{/embed_infobox_gray}{embed_infobox_gray}243916{/embed_infobox_gray}