Iva i Ivan Komšić
10.3.2021., 00:00
CRAFT PIVO KOMŠIĆI PROIZVODE U VUKOVARU
Na tržište uskoro izbacuju i novu vrstu piva, dugoročni im je cilj otvoriti vlastitu kušaonicu
Craft Pivovara Vukovar osnovana je u srpnju 2018. godine, a na njezinu je čelu mlada poduzetnica Iva Komšić. Nakon što se iz Zagreba doselila u grad na Dunavu, gdje je živio njezin suprug Ivan, upravo je uz njegovu pomoć odlučila uploviti u poduzetničke vode i okušati se u proizvodnji piva. Ivan se kućnim pivarstvom bavio gotovo cijelo desetljeće, pa je Iva uz njega počela sve više učiti i istraživati. Početni su rezultati bili zadovoljavajući jer se, nakon što su nekoliko mjeseci čekali na opremu, gradom, ali i okolnim mjestima počelo sve glasnije govoriti o odličnom proizvodu iz vukovarske craft pivovare.
Njihovo pivo Walkow je nefiltrirano, nepasterizirano i bez konzervansa, a glavni su mu sastojci ječam, hmelj, voda i kvasac.

- Od samoga početka vodili smo se kvalitetom, odnosno čistoćom piva, koje se kao klasično craft pivo pravi u manjim količinama. Kapacitet pivovare je pet tisuća litara mjesečno, no koronakriza nas je prilično usporila, a potom gotovo i zaustavila jer smo, kada je o prodaji riječ, vezani uz ugostitelje čiji je rad dugo bio stopiran. Kako nam je prodaja oko 90 posto vezana uz ugostitelje, nismo se usudili proizvoditi znatnije količine piva - navela je Iva Komšić, dodajući kako su iz istoga razloga prolongirali i proizvodnju novoga piva.
Poručila je kako će se u taj pothvat upustiti za mjesec dana ako se situacija s radom ugostiteljskih objekata stabilizira.
- Krenut ću s proizvodnjom Pale Ale piva, što znači kako se osnovna baza neće micati, ali ću dodavati više hmelja. Takvom pivu rok trajanja nije dug jer se što duže stoji gubi aroma hmelja, pa ću se u proizvodnju upustiti kad budem točno znala komu ga mogu prodati. Za realizaciju toga plana trebat će i dosta uložiti, s obzirom na to da novo pivo traži i investicije u etikete i bar-kodove. No, bez obzira na sve, od toga neću odustati kao ni općenito od pivovare u Vukovaru - poručila je.

Iva je očekivala kako će prošla godina biti svojevrstan “bum” i vrijeme kada će trajno pronaći svoje mjesto na tržištu. Uza želju za proizvodnju novoga piva za koje je kupljen fermentor, radilo se i na rješavaju problema distribucije, posebice do udaljenijih mjesta diljem Hrvatske gdje je bilo interesa za Walkow. Naime, specifičnost toga piva je to što ne može duže stajati na visokim temperaturama, odnosno gubi se na kvaliteti zato što ne sadrži konzervanse.
Unatoč neizvjesnosti Iva ne gubi optimizam i kaže kako će spremno dočekati popuštanje epidemioloških mjera, uz povratak u puni pogon pivovare. Naglasila je kako voli kuhati pivo i s nestrpljenjem iščekuje mogućnost većeg angažmana.
Ako se sve bude odvijalo prema željama supružnika Komšić, u budućnosti će biti i zapošljavanja dodatnih djelatnika. D.Korpoš