MUP RH
28.10.2024., 18:25
MEĐUNARODNA AKCIJA "DECOY"

U poštanskim pošiljkama u Hrvatskoj otkrivene 1.803 krivotvorene novčanice

U međunarodnoj akciji kodnog imena DECOY agencije za provedbu zakona iz 18 zemalja zaplijenile su krivotvoreni novac u vrijednosti većoj od 14 milijuna eura. Akciju je koordinirao Europol, a vodili Španjolska, Portugal i Austrija. Cilj ove zajedničke operacije carine i policije, razvijene u okviru EMPACT-a, bio je razbiti distribuciju krivotvorenih novčanica i kovanica putem poštanskih službi diljem Europe, izvijestilo je Ravnateljstvo hrvatske policije.

Tijekom operativne faze zaplijenjeno je 174 paketa s krivotvorenim novcem, čime su pokrenuta 144 nova policijska istraživanja odgovornih kriminalnih mreža. Ukupno je presreteno 148.130 krivotvorina, među ostalim 134.949 novčanica i kovanica eura, 9.186 novčanica britanske funte i 3.595 novčanica američkih dolara.

Tijekom provođenja akcije "Decoy" u Republici Hrvatskoj, carina i policija otkrile su 10 pošiljki s 1.803 krivotvorene novčanice eura u raznim apoenima i to 256 novčanica u apoenu od 20 eura, 424 novčanice u apoenu od 50 eura, 408 novčanica u apoenu od 100 eura, 209 novčanica u apoenu od 200 eura te 506 novčanica u apoenu od 500 eura.

Počinitelji/naručitelji krivotvorenih novčanica su sa šireg područja Republike Hrvatske (Policijske uprave zagrebačke, karlovačke, istarske, zadarske, šibensko-kninske, splitsko-dalmatinske, sisačko-moslavačka te Policijske uprave krapinsko-zagorske) dok su pošiljke krivotvorenih novčanica dostavljane iz Turske, Kine i SAD.

Kod velike većine zaplijenjenih novčanica radilo se o novčanicama izmijenjenog dizajna koje se često nazivaju i "filmskim novcem". Takve reprodukcije sličnog su oblika i boje kao i prave novčanice ali se na njima nalazi mala oznaka koja upućuje na to da se ne radi o pravom novcu. Međutim, takve oznake se često ne uoče što kriminalcima omogućuje da takav novac podvaljuju kao pravi.

Među zaplijenjenim novčanicama najčešći apoeni su bili od 50 eura, a zatim od 20 eura, a uspjeh operacije DECOY temeljio se na dobroj suradnji između carine i policije.

Kriminalne organizacije često iskorištavaju razlike između tijela za provedbu zakona, osobito kad koriste poštanske usluge za distribuciju krivotvorenog novca. Carinski službenici, bili su ključni u otkrivanju krivotvorenih novčanica i kovanica dok su policijske snage provodile potrebna istraživanja kako bi ušle u trag odgovornim kriminalnim skupinama i razbile ih.

Zahvaljujući zajedničkoj suradnji krivotvoreni novac je presreten na ključnim točkama ulaska te su pokrenuta opsežna istraživanja u potrazi za organiziranim kriminalnim skupinama koje djeluju iza kulisa.

U operaciji su sudjelovale Austrija, Bugarska, Hrvatska, Češka, Francuska, Njemačka, Grčka, Irska, Italija, Nizozemska, Poljska, Portugal, Rumunjska, Srbija, Španjolska, Turska, Ujedinjena Kraljevina i Sjedinjene Američke Države.

Europol i OLAF su pružili potporu operaciji olakšavanjem razmjene obavještajnih podataka, pomaganjem u otkrivanju sumnjivih paketa te preciziranjem pokazatelja rizika za buduća nastojanja u borbi protiv distribucije krivotvorenog novca.