?IVANDVOR - ZIMSKA IDILA NA ĐAKOVAČKOJ ERGELI LIPICANSKIH KONJA Lipicanci uživaju u snijegu i zimskom tretmanu! siječanj 2014Autor: m. muškić------2 color slbar
Ustupljena fotografija
28.10.2024., 09:41
Županijski sud u Karlovcu

Nevjerojatno: Zlostavljač životinja trebao u zatvor, sud mu odobrio odgodu zbog brige za konje

Pedesetjednogodišnjaku koji je brutalno premlatio konja i sve to uživo snimao i objavio na Facebooku Županijski sud u Karlovcu odobrio je šestomjesečnu zatvorsku kaznu zbog brige za druge konje!? Video snimku prošle godine objavio je lokalni KAportal nakon čega se u sve uključila i policija.

Rješenjem se 51-godišnjaku odgađa izvršavanje kazne zatvora na vrijeme dva mjeseca te se mora javiti u Zatvor u Karlovcu 15. prosinca 2024. Osuđenik je rješenjem suca izvršenja od 1. listopada upućen na izdržavanje zatvorske kazne u trajanju od 6 mjeseci, s time da je u tu kaznu uračunato i vrijeme provedeno u istražnom zatvoru od uhićenja 13. rujna 2023. do 6. 11. 2023., a po tome rješenju se trebao javiti u Zatvor u Karlovcu 15. listopada 2024. Rješenje je postalo pravomoćno 5. listopada 2024.

Pedesetjednogodišnjak je putem svog odvjetnika podnio molbu za odgodu izvršavanja ove zatvorske kazne, a u molbi se navodi kako on i njegova obitelj uzgajaju 31 konja pasmine hrvatski hladnokrvnjak, a uzgajaju ih radi rasploda i prodaje. U navedenom razdoblju je nužno vratiti konje u štale i osigurati im odgovarajuću hranu i veterinarsku skrb. Uz to, nužno je konjima osigurati odgovarajuću prehranu, kupiti kukuruz i drugo, jer je berba upravo u tijeku. Kako od navedenih konja dio otpada i na rasplodne kobile u narednom razdoblju se imaju neke od njih i ždrijebiti, tako da je i za to potrebna odgovornost i briga osuđenika. Iz svih tih razloga se traži odgoda nastupa na vrijeme od dva mjeseca, temeljem spomenutih zakonskih osnova.

Sud je smatrao da je molba osnovana, jer je u zakonu određeno da se odgoda može odobriti zbog obveze osuđenika u dovršetku započetog posla, zbog čijeg bi neobavljanja nastala znatna materijalna šteta.

- Osuđenik uz molbu je dostavio i ispis kopitara po vlasniku, iz Središnjeg saveza udruga uzgajivača hrvatskog hladnokrvnjaka, a prema tom ispisu potvrđuje se kako osuđenikova obitelj ima u vlasništvu ukupno 31 konja, uglavnom pasmine hrvatskog hladnokrvnjaka. Obzirom na broj konja, kao i činjenicu da se u narednom razdoblju, konji sa vanjske ispaše, moraju vratiti štale, nužno im je u ovom vremenu osigurati odgovarajuću prehranu, a uz to je nužna osuđenikova nazočnost kod ždrijebljenja kobila, tako da je udovoljeno molbi osuđenika da mu se odgodi izvršenje zatvorske kazne na vrijeme od dva mjeseca,po navedenoj osnovi - navodi se u obrazloženju Županijskog suda u Karlovcu.