Zagreb, 22.09.2024. - Sudac županijskog suda odlučuje o istražnom zatvoru za bivšeg čelnika Hrvatskih cesta (HC) Josipa Škorića, njegovog bratića Zorana Škorića, direktora Osijek Koteksa i direktoricu Structiva Sandu Bajtl. Oni su jučer uhićeni, a danas je Uskok protiv njih pokrenuo istragu. Na fotografiji Josip Škorić. foto HINA/ Lana SLIVAR DOMINIĆ/ lsd
Hina
25.10.2024., 07:00
JOŠ TRAJE ISPITIVANJE SVJEDOKA

Produljen istražni zatvor Škoriću i ostalima, ali bi na slobodu mogli uskoro

Josipu Škoriću, savjetniku u Hrvatskim cestama, njegovu bratiću Zoranu Škoriću, direktoru Osijek-Koteksa, i direktorici privatne tvrtke Structivo Sandi Bajtl sudac istrage Županijskog suda u Zagrebu produljio je istražni zatvor za još mjesec dana. Sineva Vukušić, odvjetnica Sande Bajtl, potvrdila nam je da je odluka donesena na ročištu u ponedjeljak.

“Istražni im je zatvor produljen jer je i od samog početka bio određen zbog mogućeg utjecaja na svjedoke, a nisu još svi ispitani. Nadamo da će uskoro biti pušteni iz pritvora, jer nije ostalo ispitati još puno svjedoka", rekla nam je odvjetnica Sineva Vukušić.

Navodno je bilo potrebno ispitati ukupno šezdesetak svjedoka, a sada ih je za ispitivanje ostalo još desetak.

Podsjetimo, Josip Škorić je mjesec dana prije uhićenja dao ostavku na funkciju predsjednika Uprave Hrvatskih cesta, ostao je na drugom radnom mjestu u istoj tvrtki, a nakon uhićenja je otvorio godišnji odmor.

Uskok je protiv trojke 22. rujna pokrenuo istragu zbog primanja i davanja mita u gospodarskom poslovanju. Josip Škorić osumnjičen je da je od veljače 2023. do veljače 2024. godine u Zagrebu i Osijeku, kao predsjednik Uprave Hrvatskih cesta, dogovorio sa Sandom Bajtl i Zoranom Škorićem da će mu davati materijalnu nagradu na način koji on odredi kao protuuslugu za poslove koje će Hrvatske ceste sklopiti s Osijek-Koteksom, a na kojim će poslovima kao podizvođača angažirati tvrtku Structivo. Radilo se o poslovima izvođenja radova u ukupnoj vrijednosti od oko 10 milijuna eura.

Slijedom tog dogovora, smatra Uskok, Josip Škorić je, koristeći se svojim ovlastima predsjednika uprave Hrvatskih cesta, osigurao žurno provođenje postupka javne nabave za rekonstrukciju državne ceste, znajući da su za izvođenje tih radova zainteresirani Osijek-Koteks i tvrtka Sande Bajtl. Potom je poduzeo potrebne radnje kako bi osigurao prihvat ponude Osijek-Koteksa te je potpisao odluku kojom je navedeni posao dodijeljen toj tvrtki. Pri izvođenju posla je Zoran Škorić kao podugovaratelja angažirao tvrtku Structivo.

Vezano uz drugi postupak javne nabave izvođenja radova na osječkoj obilaznici, Sanda Bajtl i Zoran Škorić su dogovorili da će ponudu podnijeti Osijek-Koteks, koji će potom angažirati kao kooperanta tvrtku Structivo, koja će obaviti gotovo sve radove, jer im je prema podacima dobivenim od Josipa Škorića bilo poznato da tvrtka Structivo nema potrebne reference iz natječaja Hrvatskih cesta. Stoga je Josip Škorić u dogovoru i na traženje Sande Bajtl ishodio promjenu i prilagodbu uvjeta izvođenja i plaćanja radova mogućnostima i poslovnim potrebama tvrtke Structivo kako bi ta tvrtka mogla biti angažirana kao podizvođač radova. Nakon toga je proveden postupak javne nabave na temelju kojeg je Josip Škorić potpisao odluku o dodjeli posla Osijek-Koteksu, koji je ponovo kao podugovaratelja angažirao tvrtku Structivo, a Josip Škorić nastavio je poduzimanje mjera i radnji u cilju žurnog uvođenja u posao.

Također, kako navodi Uskok, sukladno s dogovorom, tijekom svibnja 2023. godine Zoran Škorić je za Josipa Škorića nabavio automobil vrijedan najmanje 66.900 eura, a naknadno je platio i dodatnu opremu za taj automobil vrijednu 3500 eura. Osim toga Zoran Škorić je dogovarao financiranje dijela građevinskih radova na obiteljskoj kući Josipa Škorića, a Sanda Bajtl je preko svoje tvrtke plaćala izvođenje građevinskih radova te nabavu materijala i opreme za kuće Josipa Škorića u iznosu od najmanje 52.281,74 eura.

Kako bi prikrili stvarnu prirodu navedenih plaćanja, prijenos vlasništva osobnog automobila s prodavatelja nije obavljen, a Sanda Bajtl plaćanja je iskazala kao trošak uređenja vlastite nekretnine u Osijeku, naveo je Uskok.