PU BRODSKO-POSAVSKA
25.10.2024., 17:29
U BRODSKO-POSAVSKOJ ŽUPANIJI

Građani dobrovoljno vratili policiji veliku količinu oružja

Policijska uprava brodsko-posavska nastavlja kampanju "Manje oružja - manje tragedija", kojom se građanima omogućuje dobrovoljna predaja svih vrsta oružja i ubojitih sredstava bez sankcija. Kampanja je usmjerena na smanjenje broja ilegalnog oružja u zajednici, što pridonosi sigurnijem okruženju za sve građane.

Od 1. do 24. listopada građani Slavonskog Broda i okolnih mjesta oružje su pronašli uglavnom prilikom čišćenja obiteljskih kuća i gospodarskih zgrada. Donijeli su potom dobru odluku, o dobrovoljnoj predaji pronađenog oružja, te su nazvali policiju na broj 192.

PNUSKOK uhitio dvojicu koja su preprodavala oružje

PNUSKOK uhitio je dvije osobe koja su preprodavala oružje

MUP

Policajci stručno osposobljeni za protueksplozijsku zaštitu izišli su nakon poziva na teren i na siguran način preuzeli 11 ručnih bombi, dvije poluautomatske puške, šest automatskih pušaka, jednu lovačku pušku kalibra 16 milimetara, pušku ručne izrade, pušku tzv. pumpericu kalibra 12 mm, dio puške s glatkim cijevima kalibra 16 mm, 15 spremnika za pušku, tromblon, 4 pištolja (kalibra 7,62 mm, 7,65 mm, 6,35 mm i 9 mm), pet spremnika za pištolj, jednu kuburu ručne izrade, revolver kalibra 0,38 mm, 376 komada nerasprskavajućeg streljiva, streljivo kalibra 9 mm, 1055 komada streljiva kalibra 7,62 mm, 127 komada streljiva kalibra 9 mm, 20 komada streljiva kalibra 7,9 mm i dva metka PAT kalibra 20 mm.

Nadalje, u proteklih devet mjeseci, od 1. siječnja do 31. rujna, na istom području građani su dobrovoljno predali 113 komada vatrenog oružja, od čega 13 komada automatskog, 100 komada rasprskavajućeg oružja, 5 komada dugog (repetirajuće oružje i poluautomatske puške) i kratkog oružja (pištolji i revolveri), 5155 komada streljiva i kilogram eksploziva. U istom razdoblju prošle godine dobrovoljno je predano 125 komada raznog automatskog oružja, 109 komada rasprskavajućeg oružja, 18 komada repetirajućeg i poluautomatskog oružja, 10.278 komada streljiva te 5,2 kilograma eksploziva.

IlustracijaPozega,150911U tijeku je akcija MUP-a Manje oruzja - manje tragedija.
Arhiva

- Podsjećamo da je navedena kampanja dobrovoljne predaje oružja vremenski neograničena, te je zajamčena anonimnost osobe. Oružje i streljivo ne odbacujte u kontejnere ili na druga mjesta (otvorene prostore) kako bi se izbjegla potencijalna opasnost za druge ljude! Zajedničkim odlukama gradimo sigurnije okruženje za našu zajednicu i budućnost naših obitelji! - poručila je Kata Nujić, glasnogovornica Policijske uprave brodsko-posavske.

Zabranjeno oružje do sada je prouzročilo više tragedija u Slavoniji i Baranji. Na žalost, tek kada se ona dogodi, poput eksplozije ručne bombe u Bijelom Brdu te pogibije djeteta i majke, javnost postane svjesna kakvu opasnost to oružje i eksploziv nose sa sobom. 

MAKNITE ORUŽJE

Većina zaboravljenog zabranjenog oružja zaostala je iz Domovinskog rata, koji je bio prije 30 i više godina. To je oružje tijekom godina korodiralo i kao takvo je velika opasnost za sve osobe koje žive ili se kreću u blizini objekta gdje se oružje nalazi. Dovoljna je mala neopreznost da dođe do neželjene aktivacije eksplozivnog sredstva. Policija stoga apelira na sve stamovnike Slavonije i Baranje da se na propisan način riješe zabranjenog oružja. Da ga dobrovoljno maknu iz svog okružja, koje tako postaje sigurno.