PIXSELL
24.10.2024., 17:59
OPERATIVNA AKCIJA "BJEGUNAC" U HRVATSKOJ

Uhićeno 11 osumnjičenih za krijumčarenje oko 160 osoba za najmanje 72 tisuće eura

Policijski službenici Policijske uprave brodsko-posavske i Policijskog nacionalnog ureda za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta (PNUSKOK) su, u sklopu Operativne radne skupine Zebra te uz potporu EUROPOL-a, a u koordinaciji s Uredom za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta, dovršili višemjesečno kriminalističko istraživanje nad više osoba zbog sumnje u počinjenje kaznenih djela iz domene organiziranog kriminaliteta.

Ovo kriminalističko istraživanje kodnog naziva "Bjegunac" rezultiralo je uhićenjem 11 osoba, od kojih je devet osoba (u dobi od 26, 26, 20, 21, 42, 29, 24, 20 i 19 godina) s područja Policijske uprave brodsko-posavske, jedna osoba u dobi od 28 godina s područja Policijske uprave zadarske i jedna osoba (u dobi od 20 godina s područja Policijske uprave osječko-baranjske.

Pritom su, na temelju naloga Županijskog suda u Osijeku, pretražene osobe, pokretne stvari (prijevozna sredstva), domovi i druge prostorije kojima se osumnjičeni koriste te su oduzeti predmeti koji se dovode u vezu s počinjenjem kaznenih djela.

Kriminalističkim istraživanjem utvrđena je sumnja da su 28-godišnjak i 26-godišnjak, od početka veljače do 22. listopada ove godine, u Slavonskom Brodu, Novoj Gradiški, Zagrebu i drugi mjestima u Hrvatskoj te u Bosni i Hercegovini, organizirali kontinuirano prebacivanje izvan graničnih prijelaza iz BiH u Hrvatsku većeg broja stranih državljana za iznose od 250,00 do 500,00 eura po osobi.ostvarivali suradnju s pripadnicima organizirane kriminalne skupine na području Republike Hrvatske i Bosne i Hercegovine.

Hina

Sumnja se da su okupili i u zajedničko djelovanje povezali 20-godišnjaka, 42-godišnjakinju, 20-godišnjaka, 21-godišnjaka, 26-godišnjakinju, 20-godišnjaka, 29-godišnjaka i 24-godišnjakinju s osobama iz susjedne zemlje te u navedenom vremenu u kontinuitetu organizirali prebacivanje većeg broja migranata preko rijeke Save izvan graničnih prijelaza s teritorija Bosne i Hercegovine u Republiku Hrvatsku. Pri tome su u 12 navrata prokrijumčarili najmanje 160 osoba (državljane Kine, Iraka, Turske i Sirije), za različite novčane iznose koje su naplaćivali u visini od 250 do 500 eura po osobi, ostvarivši nepripadnu imovinsku korist od najmanje 72.000 eura, a dobit su dijelili sukladno zadaćama svakog osumnjičenika ponaosob.

Iz Uskok-a doznajemo kako su dvojica organizatora kriminalne mreže povezali ostale okrivljenike tako što su s drugim osobama iz BiH dogovarali vrijeme, mjesto, broj osoba i cijenu prebacivanja stranih državljana izvan graničnih kontrola te organizirali njihov dolazak u blizinu granične crte između BiH i Hrvatske. Potom su ih, sukladno dogovorima, čamcima prevozili preko Save iz BiH u Hrvatsku u blizinu Slavonskog Broda, Nove Gradiške i drugih pogodnih mjesta. Nakon toga su ih u dogovoreno vrijeme preuzimali dvojica organizatora osobno ili putem ostalih okrivljenika koji su bili angažirani kao vozači. Ostali uključeni u ovu mrežu za dogovorenu novčanu naknadu preuzimali su strane državljane u svoje osobne ili za tu svrhu iznajmljene automobile te ih prevozili u unutrašnjost Hrvatske do krajnjih odredišta u Zagrebu i drugim mjestima.

Svi navedeni se sumnjiče za počinjenje kaznenog djela zločinačko udruženje te 11 kaznenih djela Protuzakonitog ulaženja, kretanja i boravka u Republici Hrvatskoj, drugoj državi članici Europske unije ili potpisnici Šengenskog sporazuma u sastavu zločinačkog udruženja.

Nakon dovršenog kriminalističkog istraživanja osumnjičene osobe su predane pritvorskom nadzorniku, a Uredu za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta je podnijeta kaznena prijava. Sudac istrage Županijskog suda u Osijeku prihvatio je prijedlog USKOK-a i odredio istražni zatvor protiv šestero okrivljenika.

Dok se akcija "Bjegunac" odvijala u Hrvatskoj istovremeno su policijski službenici Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA), Regionalna kancelarija Banja Luka, Ministarstva sigurnosti BiH u koordinaciji Tužiteljstva BiH, proveli kriminalističko istraživanje na području Bosne i Hercegovine. S druge stane Save, na području Bosanskog Broda, uhićeno je pet osoba.