06.06.2015., Sarajevo, Bosna i Hercegovina - Sluzbeni posjet pape Franje Sarajevu. Ovo je treci papinski posjet Bosni i Hercegovini. Prethodni posjeti pape Ivana Pavla II bili su pastoralni dok je posjet pape Franje primarno drzavnicki te ga ocekuje zgusnut raspored s dvosatnim misnim slavljem na stadionu Kosevo. Jako osiguranje na sarajevskim ulicama.Photo: Hrvoje Jelavic/PIXSELL------1 stupac colornovosti
PIXSELL
22.10.2024., 11:21
U SURADNJI S HRVATSKOM POLICIJOM

Prokrijumčarili oko 100 ilegalnih migranata iz BiH u Hrvatsku

Policijski službenici Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) u Bosni i Hercegovini u utorak su na području Bosanskog Broda uhitili pet osoba koje se dovode u sumnju na organizirani kriminal i krijumčarenje ljudi. Petorka je uhićena u okviru operativne akcije kodnog imena "Bjegunac", a rezultat je višemjesečne suradnje policijskih službenika SIPA-e i Ministarstva unutarnjih poslova Republike Hrvatske koja je ostvarena putem Europola i uz posredovanje operativne grupe Zebra.

Kako je izvijestila agencija SIPA, uhićeni se sumnjiče da su bili članovi grupe za organizirani kriminal koja je djelovala na području Bosne i Hercegovine i koja je u prethodnom periodu prokrijumčarila oko 100 osoba turskog, sirijskog, iračkog i kineskog porijekla kroz teritorij Bosne i Hercegovine u Republiku Hrvatsku, na osnovu čega su ostvarili značajnu imovinsku korist. Od njih su pri pretragama privremeno oduzeti predmeti koji mogu poslužiti u daljnjem kaznenom postupku.

Uhićeni će tijekom dana biti odvedeni u prostorije SIPA-e radi kriminalističke obrade i ispitivanja, a o njihovom daljnjem statusu u zakonskom roku odlučivati će nadležni državni tužitelj.

Navedene aktivnosti provedene su po nalogu Suda Bosne i Hercegovine i pod nadzorom Tužilaštva Bosne i Hercegovine. Također, tokom realizacije navedene akcije ostvarena je saradnja sa policijskim službenicima Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srpske.