OPATIJA, 16.10.2009. KREDITNA KARTICA - KARTICE - KREDIT - AMERICAN EXPRESS, VISA, MASTER, MAESTROSNIMIO: MARIN ANIČIĆ
Ustupljena fotografija
22.10.2024., 16:15
PRIJEVARE SE NASTAVLJAJU

Prevarene žene iz Pakraca i Vinkovaca te muškarac iz Slatine, ostali su bez eura

Troje Slavonaca prijavilo je policiji kako je prevareno na tri različita načina. U ponedjeljak je 77-godišnjakinja s područja Pakraca prijavila da je tijekom rujna od tvrtke s područja Osijeka kupila masažnu fotelju, koju je u propisanom roku vratila ispravnu, ali u dogovorenom roku nije dobila povrat novčanih sredstava, a više joj se nitko ne javlja na pozive i ne odgovara na elektroničku poštu.

U drugom slučaju 22-godišnjakinja s područja Vinkovaca prijavila je policiji da je u lipnju na području Požege na nagovor muške osobe sklopila dva ugovora o pretplati kod teleoperatora, te mu je dala mobilne uređaje na korištenje koje je on obećao plaćati na rate, a što nije učinio.

Treći slučaj dogodio se na području Slatine, pri čemu je okraden 76-godišnjak. Muškarca je nazvala nepoznata osoba i ponudila pomoć vezano uz povrat novca od trgovačkog društva za koje je osoba tvrdila da ima informaciju kako su mu oni ukrali više tisuća eura. Osoba ga je zatražila da pristupi aplikaciji "Supremo mobile assist" preko koje se povezala na internet-bankarstvo 76-godišnjaka, te mu je potom s bankovnog računa skinula nekoliko stotina eura.

Policija poziva građane da budu oprezni, a u slučaju da posumnjaju na prijevaru, prijave događaj policiji na broj 192. Najvažnije je zaštititi osobne podatke, a što su sve upravo navedeni podaci pojašnjavaju iz Policijske uprave virovitičko-podravske.

- Osobni podaci su svi podaci koji se odnose na pojedinca čiji je identitet utvrđen ili se može utvrditi, primjerice adresa fizičke osobe, broj telefona, e-mail adresa, osobna fotografija, identifikacijski broj/OIB, broj putovnice, ali i biometrijski podaci kao što su otisak prsta i snimka šarenice oka. Osobni podaci su i podaci o obrazovanju i stručnoj spremi, podaci o plaći, o kreditnom zaduženju, podaci o računima u banci, ali i podaci o lokaciji te mrežni identifikator. Ne dopustite da drugima budu vidljivi i dostupni vaši osobni podaci. Stvarajući lozinke, nemojte se koristiti datumom rođenja ili jednostavnim i čestim lozinkama poput 1234. Koristite se dugačkim kombinacijama velikih i malih slova, brojeva ili znakova. Nemojte se koristiti istom lozinkom za sve račune, PIN za bankovne kartice nikad ne zapisujte na bankovnu karticu, nemojte čuvati zapisano na komadiću papira spremljeno u novčaniku. Svakako zapamtite da lozinke ne ostavljate vidljivima na papirićima, na računalu, mobitelu ili na radnom stolu u uredu - upozoravaju iz policije i ističu kako je važno zaštititi osobne podatke, osobito kada su građani online.

- Računalne prijevare sve su češće i raznovrsnije, od računalnih prijevara kada vam netko ukrade i s pomoću vaše bankovne kartice ukrade novčana sredstva s vaših računa, do sofisticiranih krađa identiteta. Stoga ne ostavljajte svoje osobne podatke lako dostupnima. U slučajevima kada i pošaljete svoje podatke, ponekad i mala šansa opasnost može učiniti prevelikom. Naime, na temelju podataka koje osoba dostavi (osobni podaci, adresa stanovanja i radnog mjesta, informacije o užoj obitelji i sl.) mogu se krivotvoriti dokumenti i tako "ukrasti identitet". Ne ostavljajte uređaje bez nadzora! Vaš se mobilni telefon automatski spaja na društvene mreže, e-mail servise i slično? Vrlo često imamo uključenu takvu mogućnost jer nam olakšava dnevnu rutinu. Međutim, upravo zato pazite da ne ostavljate svoj uređaj bez nadzora. Stoga, kada ste u uredu i odlazite na ručak ili sastanak, zaključajte radnu stanicu, kada ste u kafiću pazite na svoj mobilni telefon i obavezno koristite složenu lozinku na njemu - upozoravaju iz PU virovitičko-podravske.

Osim neizbježne IP adrese, na internetu ostaje sve što objavite na društvenim mrežama, fotografije koje ste postavili kao profilne fotografije na različitim internetskim računima ili bilo koji sadržaj (slika, video, tekst) koji ste ikada igdje objavili. Taj sadržaj ostaje zabilježen na internetskim serverima čak i ako ste ga u međuvremenu obrisali. Ovo je vrlo važna činjenica koja se često zaboravlja: sve što objavite na internetu, ostaje na internetu! Čak i ako ste nešto slučajno objavili i odmah obrisali, zapamćeno je na nekom serveru i tamo zabilježeno zauvijek.