Slavonski Brod, 21.06.2022., - U sudaru na Sjevernoj veznoj cesti u Slavonskom Brodu u utorak oko 12,30 sati ћivot je izgubio 47-godiљnji vozaи motocikla, izvijestila je policija, a nesluћbeno se doznaje da je stradao poduzetnik Zlatko Majstoriж.foto HINA/ ik
HINA/ZLATKO MAJSTORIĆ
18.10.2024., 17:56
CRNE BROJKE

Broj poginulih vozača motocikala u porastu

Statistički podatak kazuje kako je u posljednjih deset godina

broj registriranih motocikala u RH porastao za čak 66 posto

Policijska uprava osječko-baranjska obilježit će 5. Nacionalni dan sigurnosti cestovnog prometa u ponedjeljak u 10 sati na Trgu Ante Starčevića u Osijeku. Ovogodišnja kampanja provodi se u sklopu Nacionalnog plana sigurnosti cestovnog prometa za razdoblje od 2021. do 2030. Usmjerena je na sigurnost motociklista i nosi naziv - "Nije važan broj kotača, misli na pravila i vozača".

- Unatrag nekoliko godina izrazito se povećao broj smrtno stradalih motociklista (vozači i putnici), a trend se nastavio i u ovoj godini. Osim s neoprezom, brzinom i uobičajenim prometnim prekršajima povezanima s motociklistima, ovo povećanje smrtno stradalih motociklista povezuje se i s izrazito blagom zimom i praktički neprekinutom sezonom korištenja motocikala. Također, uočljiv je podatak prema kojem se unatrag deset godina broj registriranih motocikala na području Hrvatske povećao za 66,4 posto (31. prosinca 2014. - 59.643 registriranih motocikala, a 31. prosinca 2023. - 99.266 registriranih motocikala). Povećanje se nastavilo i u ovoj godini, u kojoj je do 31. kolovoza evidentiramo 10.527 registriranih motocikala više, ili 10,7 posto u odnosu prema istom razdoblju prošle godine (31. kolovoza 2024. - 108.824, a 31. kolovoza 2023. - 98.297 registriranih motocikala) - doznajemo iz policije.

Zagreb, 16.7.2013.- U prometnoj nesreći koja se dogodila jutros na Črnomercu poginuo je motociklist, doznaje se iz zagrebačke policije. U nesreći koja se dogodila u 8,47 sati na križanju Ilice i Ulice Gjure Szabe sudarili su se autobus i motocikl. Nakon dolaska Hitne medicinske pomoći na mjesto nesreće liječnik je konstatirao smrt motociklista. Policija obavlja očevid, a promet na tom mjestu odvija se jednim prometnim trakom.foto FaH/ Lana SLIVAR DOMINIĆ/ ua
HINA/LANA SLIVAR DOMINIĆ

Prema podacima iz Biltena o sigurnosti cestovnog promet hrvatskog MUP-a tijekom prošle godine u prometnim nesrećama poginulo je 70 motociklista i šest mopedista. Još 662 motociklista ozlijeđena su teško i 852 lakše. Mopedista je u prometu tijekom prošle godine teško ozlijeđeno 161, a lakše 374. Koliko je situacija alarmantna, svjedoči i podatak da je u samo šest dana početkom lipnja u prometu smrtno stradalo osam motociklista. U sedam slučajeva motociklisti su bili sami krivi za smrtno stradavanje, a u jednoj je nesreći tragediju skrivio 18-godišnji vozač automobila koji je oduzeo prednost motociklistu, koji se potom zabio u njega. Čak 43,1 posto smrtno stradalih osoba u protekloj godini stradalo je zbog vozača koji nisu poštovali ograničenja brzine i /ili vožnju prilagodili uvjetima na cesti.

NE PRECJENJUJ SVOJE SPOSOBNOSTI

Telefoni, slušalice i drugi uređaji ometaju pažnju vozača. Pogled je potrebno držati na cesti, ruke na volanu, a pozivi i poruke mogu pričekati. Vozač je osposobljen za upravljanje samo onim vozilom za koje posjeduje važeću vozačku dozvolu. U svim ostalim slučajevima on “precjenjuje” svoje sposobnosti i dovodi u opasnost sebe i druge. Također, policija apelira na vozače da redovito održavaju svoje vozilo. Broj vozača sankcioniranih zbog upravljanja tehnički neispravnim motornim vozilom porastao je u 2023. za čak 46 posto.

Tijekom godina provedbe preventivnih i represivnih aktivnosti, suradnjom s drugim nadležnim subjektima, izmjenom zakonskih odredbi te drugim aktivnostima policije, postignuti su određeni rezultati, i to ponajprije u znatnom smanjenju smrtno stradalih u prometu. Međutim, povećanje broja registriranih motocikala, produljena sezona vožnje, ali i neoprez drugih vozača, dovode do sve većeg broja nesreća u kojima sudjeluju i stradavaju motociklisti. Stoga su poštovanje prometnih pravila, korištenje zaštitne opreme te oprez i odgovornost svih sudionika na cesti ključni za smanjenje rizika i povećanje sigurnosti motociklista.

Bjelovar, 28.07.2018 - Jedan je muškarac poginuo, a drugi je u kritičnom stanju prevezen u pakračku Opću bolnicu nakon prometne nesreće koja se u subotu ujutro dogodila u Daruvarskom Brestovcu. Do nesreće je došlo zbog udarca motocikla u stup javne rasvjete.    foto HINA/ Igor KOKORUŠ/ ik
HINA/IGOR KOKORU

Ovogodišnja kampanja promovira 12 najvažnijih pravila za vozače svih kotača: Poštuj prometna pravila jer spašavaju živote; Poštivanjem prometnih pravila čuvaju se životi motociklista, ali i svih drugih sudionika u prometu; Brzinu prilagodi ograničenjima i uvjetima na cesti i vozi na propisanoj udaljenosti jer održavajući propisanu udaljenost u vožnji, osigurava se dovoljno vremena i prostora za reagiranje u slučaju nepredviđenih okolnosti. Tu je i - Poštuj “zebru”, propusti pješaka. Nailazak na pješački prijelaz zahtijeva posebnu pažnju i obazrivost vozača. Slalom vožnju prepusti skijašima jer su slalom vožnja, nepropisno pretjecanje, naglo mimoilaženje te obilaženje opasne radnje vozilom koje ugrožavaju motocikliste i druge sudionike u prometu. Nadalje, pravilo je da se ne vozi pod utjecajem alkohola, jer su više od petine prometnih nesreća sa smrtnim ishodom u protekloj godini prouzročili vozači motornih vozila pod utjecajem alkohola.