Osijek 14.05.2008Djeca, kompjuter, internet, Za Novosti Snimio:Dino Tijardović------kolor 3x novosti

Ilustracija

Dino Tijardović
15.10.2024., 15:50
CVV BROJ NE DAJTE NIKOME!

Žena iz Vrbanje kliknula na link pa ostala bez novca na računu

Stotine hrvatskih građana prevareno je unatoč brojnim upozorenjima policije da budu oprezni pri kupoprodaji na internetu. Posljednja slavonska žrtva u nizu 29-godišnjakinja je iz Vrbanje, koja je u ponedjeljak prijavila policiji kako je prevarena prilikom prodaje preko internetskog oglasnika na društvenoj mreži. Naime, nakon što je 4. listopada preko društvene mreže oglasila prodaju namještaja, javio joj se "zainteresirani kupac" te joj dostavio poveznicu u koju je unijela svoje osobne podatke i podatke bankovne kartice zajedno s CVV kontrolnim brojem kako bi navodno primila uplaćena sredstva.

Kako joj je s računa u nekoliko navrata skinut novčani iznos od više stotina eura, shvatila je da je prevarena te je događaj prijavila policiji.

Policija provodi kriminalističko istraživanje, a protiv počinitelja će nadležnom državnom odvjetništvu podnijeti kaznenu prijavu za kazneno djelo prijevare.

- Kako bi lakše prepoznali prijevare, bitno je prepoznati glavne indikatore prijevare, a to su slanje poveznice (linka) koji naizgled vodi na stranice trgovačkih društava koje se bave poštanskim i dostavnim uslugama s objašnjenjem kako se treba registrirati i unijeti osobne podatke te lažni/kopirani izgled web-stranice trgovačkih društava, lako prepoznatljiv po brojnim pravopisnim i gramatičkim pogreškama hrvatskog jezika, u kombinaciji sa stranim jezicima (najčešće se koriste internet-prevoditelji). Jedan od indikatora je i zahtjev za unosom podataka s debitne/kreditne kartice (broj kartice te posebice tzv. sigurnosni CVC/CVV troznamenkasti broj s poleđine kartice), ali i zahtjev za pristup Internet bankarstvu (unos broja tokena, OTP iz tokena i APPLI2/MAC iz tokena). Također, jedan od indikatora koji se pojavljuje u posljednje vrijeme odnosi se na poruke/ponude za kupnju preko web stranice oglasno-prodajnih portala, koje potencijalni prodavatelj zaprima na svoj mobilni telefon (kroz aplikacije za komunikaciju), pri čemu su zabilježene poruke s pozivnih brojeva drugih zemalja, ali i brojevi hrvatskih mreža - upozorava Dragoslav Živković, glasnogovornik Policijske uprave vukovarsko-srijemske.

Iz policije poručuju građanima kako je osnovni preventivni savjet da se pri prodaji ne koriste ni jednim od navedenih podataka i da ga ne daju, jer jedino što se bez opasnosti od zlouporabe može koristiti i poslati potencijalnom kupcu jest ime i prezime te broj bankovnog računa (tzv. IBAN broj).

- Pozivamo vas na dodatan oprez, a ako se smatrate oštećenima, savjetujemo da prijavu podnesete u policijskoj postaji na čijem postajnom području imate prebivalište - poručuju iz policije.