25.10.2020.., Zagreb - Ilustracija za ilegalno posjedovanje vatrenog oruzja i streljiva  Photo: Josip Regovic/PIXSELL

Ilustracija

PIXSELL
15.10.2024., 15:47
Policiji predane puške, pištolji, eksploziv...

U mjesec dana u Slavoniji 14 dragovoljnih predaja te 13 dojava o pronalaženju oružja

Od 9. rujna do 13. listopada ove godine vukovarsko-srijemska policija zabilježila je 14 dragovoljnih predaja te 13 dojava o pronalaženju oružja, streljiva i eksplozivnih sredstava.

U 14 slučajeva dragovoljne predaje u Gunji, Vinkovcima, Tordincima, Otoku, Iloku, Nuštru, Županji, Vukovaru i Bogdanovcima građani koji su željeli ostati anonimni predali su policajcima ukupno: sedam spremnika za automatsku pušku, dva pištolja, tri spremnika za pištolj, dvije zračne puške, tri ručne bombe, 0,2 kilograma vojnog eksploziva TNT, jedan školski metak protuavionskog topa, jedan upaljač UTTM i 693 komada streljiva raznovrsnih kalibara.

Također, policijski službenici protueksplozijske zaštite su s lokacija u Vukovaru, Nijemcima, Vinkovcima, Trpinji, Vođincima, Vrbanji, Negoslavcima, Ivankovu i Gradište, na temelju prijave o pronalaženju oružja, streljiva i eksplozivnih sredstava, na siguran način izuzeli ukupno: 26 ručnih bombi, jednu improviziranu bombu udarač, 13 trotilskih metaka od 200 grama i dva trotilska metka od 100 grama, četiri ručna bacača raketa, jedan tlačni amortizer protuavionskog topa, dvije tromblonske trenutne mine, jednu minu za minobacač, jednu granatu iz II. svjetskog rata, jedan pištolj, jedan protuavionski metak te 799 komada streljiva.

Građani su navedena sredstva pronašli prilikom građevinskih i poljoprivrednih radova te čišćenja stambenih prostorija.

Sve dragovoljno predano i pronađeno oružje izuzeto je te pohranjeno u skladište Policijske uprave vukovarsko-srijemske do uništenja.

- Podsjećamo građane da je MUP-ova akcija dragovoljne predaje ilegalnog oružja naziva "Manje oružja, manje tragedija" i dalje u tijeku. Zakonom o nabavi i posjedovanju oružja građana određeno je da je dragovoljna predaja ilegalnog oružja bez sankcija, što znači da se protiv osobe koja dragovoljno predaje oružje i eksplozivna sredstva neće pokretati prekršajni ni kazneni postupak. Oružje se može predati pozivom policije na broj 192, nakon čega će posebno osposobljeni policijski službenici doći na dogovoreno mjesto i preuzeti opasno sredstvo. Anonimnost osobe koja predaje oružje je zagarantirana - podsjećaju iz Policijske uprave vukovarsko-srijemske.