Osijek, 20. 12. 2023, Benzinska postaja Ina. BP Ina, Trpimirova istok.snimio GOJKO MITIĆ

Ilustracija

GOJKO MITIĆ
15.10.2024., 16:15
SLAVONSKI BROD

Pljačkaši benzinske postaje osuđeni na 7 te 3 i pol godine zatvora

Pljačkaši su do novca došli prijeteći plinskim pištoljem. Brzo su ih uhitili

Dva 41-godišnjaka iz Slavonije osuđena su na sedam te tri i pol godine zatvorske kazne zbog razbojstva. Sud ih je nepravomoćno proglasio krivima jer su 3. lipnja 2023., u 00.41, opljačkali benzinsku postaju u Slavonskom Brodu.

Prvookrivljeni je ostao čekati u automobilu i paziti da netko ne naiđe, a drugookrivljeni se maskirao, ušao u navedenu benzinsku postaju držeći u ruci plinski pištolj koji je usmjerio prema dvije djelatnice i povišenim glasom od njih zatražio da mu predaju sav novac koji imaju. Djelatnice su u strahu za vlastiti život i sigurnost to i učinile, a potom su pljačkaši automobilom pobjegli s novcem.

Prvookrivljeni muškarac osuđen je na sedam godina zatvora, a drugookrivljeni na tri godine i šest mjeseci. Obojici se u izrečenu kaznu uračunava vrijeme oduzimanja slobode počevši od 3. lipnja 2023., u 2.10, kada je uhićen pa nadalje. Drugookrivljenom razbojniku sud je izrekao i sigurnosnu mjeru obveznog psihijatrijskog liječenja, koja može trajati do prestanka izvršenja kazne zatvora.

Ubrojivost prvookrivljenog ni jednim provedenim dokazom nije dovedena u pitanje, a drugookrivljeni je u trenutku pljačke bio bitno smanjeno ubrojiv, mogao je shvatiti značenje svojeg postupanja i vladati svojom voljom, ali otežano.

ISKUSNI PLJAČKAŠI

Prvookrivljeni je od 2004. do 2020. godine, točnije u periodu od 16 godina, čak 22 puta pravomoćno suđen zbog počinjenja kaznenih djela za koja su mu izricane i zatvorske kazne, dok je drugookrivljeni pravomoćnom presudom bio proglašen krivim za razbojništvo i izrečena mu je kazna zatvora u trajanju dvije godine s tim da je u zatvoru morao provesti godinu dana, a drugu godinu ne bi išao u zatvor ako u dvije godine ne počini novo kazneno djelo. Navedena presuda postala je pravomoćna dana 26. ožujka 2021. godine te na drugooptuženika očito nije djelovala specijalno preventivno jer je kazneno djelo za koje se tereti u ovom postupku počinio u roku provjeravanja po toj presudi, što mu je sud uzeo kao otegotnu okolnost.

Jedna od djelatnica benzinske postaje rekla je da je te kobne noći radila noćnu smjenu s kolegicom, a u to vrijeme s njima je bila i treća žena, koja čisti navedeni prostor. S obzirom na to da nije bilo posla, njih tri sjedile su na terasi i razgovarale. U jednom trenutku kolegica je kroz izlog vidjela maskiranu mušku osobu koja je ušla te je u jednom trenutku viknula: "Sve tri unutra." Pogledala je u prodajni prostor i vidjela nižeg, bucmastog muškarca koji je u ruci držao manji pištolj. Bio je odjeven u tamnu trenirku i sivkastu majicu, a na glavi je imao plavu maramu i crne uske naočale. Mahinalno je krenula za starijom kolegicom, a žena koja čisti prostor pobjegla je u smjeru vanjskih WC-a, gdje se sakrila i zaključala. Na to je navedeni muškarac mašući pištoljem počeo vikati: "Ulazite sve tri unutra, dajte novac, gdje je ova treća, nađite ju, sad ću vas ubiti zbog nje!"

Kada je zatražio novac, stavile su mu papirnati novac u plastičnu vrećicu, a onda je tražio i kovanice. U jednom trenutku muškarac je repetirao pištolj okrećući cijev pištolja prema njima dvjema, zbog čega su počele brže stavljati novac u vrećicu, a on je nastavio vikati i prijetiti kako će ih ubiti. Kada su mu predale novac, s prodajnog pulta uzeo je nekoliko bočica žestokog pića, tzv. čokanjčiće, i zaprijetio im da sljedećih dvadeset minuta ne smiju zvati policiju jer će ih nadzirati. Nakon što je izišao iz benzinske postaje muškarac je ispalio dva hica iz pištolja te otišao. Djelatnica je navela da nema riječi kojima bi mogla opisati kako se osjećala u trenutku kada je vidjela pištolj.