Cropped picture of handsome young african man early morning with bicycle outdoors.bicikl biciklist pijan pad pao ozlijedafreepik ilustracija

Ilustracija

freepik
15.10.2024., 16:11
NOĆNA VOŽNJA NIJE MU SE ISPLATILA

Pijani biciklist kažnjen sa 60 eura

Pijani biciklisti postali su svakodnevica, a jedan od njih zaustavljen je u ponedjeljak u 22 sata u Industrijskoj ulici u Vukovaru. Policajci su ondje zatekli 51-godišnjaka koji je imao 2,04 promila alkohola u krvi. Prvo se trijeznio, nakon čega mu je uručena novčana kazna u iznosu od 60 eura. I u Osijeku je u 23.30 u nadzoru prometa zaustavljen 54-godišnji biciklist, kojem je utvrđeno da je imao 1,77 promila alkohola u krvi, a u Ladimirevcima je 15-ak minuta poslije zaustavljen 24-godišnji biciklist koji je u krvi imao 1,35 promila alkohola.

Iz policije podsjećaju vozače bicikala na ključne odredbe Zakona o sigurnosti prometa na cestama.

- Biciklistima nije dopušteno kretati se nogostupom jer je to površina namijenjena isključivo za kretanje pješaka, osim ako znakom nije drukčije određeno. Obvezni su se kretati biciklističkom stazom ili trakom uz desni rub kolnika ili ceste u smjeru kretanja, a na traku ili stazi uređenoj za dvosmjerni promet bicikla desnom stranom traka ili staze u smjeru kretanja. Ako nema izgrađenih tih površina, trebaju se kretati bliže desnom rubu kolnika u smjeru kretanja, a ako se kreću u skupini od dva ili više, obvezno se moraju kretati u koloni, jedan iza drugoga. Kolnik mogu prijeći vozeći bicikl jedino na obilježenom biciklističkom prijelazu (označava se na kolniku s dva reda usporednih kvadrata bijele boje) uz uvjet da se prethodno uvjere je li to sigurno, a biciklom se nikada ne smiju voziti preko obilježenog pješačkog prijelaza. Nije dopušteno upravljati biciklom pod utjecajem alkohola iznad 0,50 promila ili pod utjecajem droga ili lijekova - podsjećaju iz Policijske uprave vukovarsko-srijemske.

Tijekom noći, kao i danju u uvjetima smanjene vidljivosti, biciklisti su obavezni nositi reflektirajući prsluk, odnosno reflektirajuću biciklističku odjeću. Na biciklu uvijek moraju biti ispravna svjetla - na prednjoj strani svjetlo koje daje svjetlost isključivo bijele boje, a na stražnjoj strani svjetlo crvene boje. Biciklist je također do svoje 16. godine za vrijeme vožnje obvezan na glavi nositi zaštitnu kacigu.