Osijek, 30. 03. 2021, Zgrada Zupanijskog i Opcinskog suda u Osijeku. Zupaniski sud, Opcinski sud Osijek. Zgrada. snimio GOJKO MITIC
GOJKO MITIĆ
14.10.2024., 15:04
KREŠIMIR ROTIM NA SUĐENJU - DINAMO 2

Napustio sam Dinamo jer od Zdravka Mamića nije potraživana šteta

U nastavku suđenja braći Mamić i ostalima u tzv. aferi Dinamo 2 bivši član izvršnog odbora (IO) Dinama Krešimir Rotim rekao je u ponedjeljak da je napustio klub nakon odluke IO da Dinamo ne potražuje nikakvu štetu od Zdravka Mamića i drugih u kaznenom postupku koji se tada vodio.

U iskazu na osječkom Županijskom sudu Rotim je kazao kako je na toj sjednici tadašnji direktor kluba Tomislav Svetina ponudio članovima IO da vide ugovor koji je imao Luka Modrić jer se, kako je pojasnio Svetina, "klub proziva da članovi IO nemaju informacija pod kakvim je uvjetima Modrić napustio Dinamo".

Posvjedočio je da nitko od članova IO nije želio pogledati taj ugovor, a ubrzo nakon toga predsjednik Dinama Mirko Barišić predložio je da IO donese odluku kako klub ne potražuje nikakvu štetu od Zdravka Mamića i drugih u kaznenom postupku koji se tada vodio. Rotim isitče kako nije bio za takvu odluku, ali ga je predsjednik Barišić pozvao da ne komplicira.

"Na glasanju su svi bili za takav prijedlog, a ja suzdržan. Nakon toga sam bacio papire koji su bili kod mene, ustao i rekao da ih može biti sram zbog takve odluke, možda sam rekao i neku prostiju riječ. Napustio sam sjednicu IO i više nisam dolazio", pojasnio je Rotim.

Rekao je da su na sjednicama IO izvješća podnosili Mirko Barišić i Zdravko Mamić, da na tim sjednicama nikada nije dobio nikakve informacije o transferima igrača, a da je, po njegovim saznanjima, "jedini čovjek koji je sve vodio u klubu bio Zdravko Mamić".

Tvrdi da mu kao članu IO nije bilo poznato da su neki igrači prodavali pravo na podjelu transfernog obeštećenja stranim tvrtkama, već je o tome naknadno čitao u medijima, a misli da je nadležnost za zaključivanje transfera igrača imala uprava Dinama.

Dvojica optuženika već priznala krivnju

Ustvrdio je da ne razumije pitanje obrane optuženog Zdravka Mamića o posrednicima u transferima igrača, jer se o tome nikada nije raspravljalo na sjednicama IO niti je znao da takvim poslovima postoje posrednici, dok o tome nije čitao u novinama. Suđenje se nastavlja u utorak ispitivanjem novih svjedoka.

U tzv. aferi Dinamo 2 za izvlačenje novca iz kluba u sklopu zločinačkog udruženja, uz Zdravka i Zorana Mamića, koji su u bijegu u BiH i kojima se sudi u odsutnosti, optužnicom su obuhvaćeni Zdravkov sin Mario Mamić, bivši Dinamov direktor Damir Vrbanović, poduzetnici Sandro Stipančić i Igor Krota te menadžer Nikky Arthur Vuksan.

Uskok tereti Zdravka Mamića da je od prosinca 2004. do prosinca 2015. ostale okrivljenike organizirao u zločinačko udruženje te da su sklapanjem fiktivnih ugovora između Dinama i više stranih tvrtki te ispostavljanjem računa o plaćanju nepostojećih usluga za transfere igrača, koje je Dinamo plaćao, klub oštetili za više od 19 milijuna eura.

Tužiteljstvo tereti okrivljenike da su taj novac dijelili između sebe i koristili za svoje potrebe, a da je, uz navedeno, NK Dinamo neosnovano obvezan za plaćanje dodatnog iznosa od još 7,35 milijuna eura.

Potkraj listopada prošle godine okrivljenik Vuksan priznao je krivnju i nagodio se s Uskokom pa je uvjetno osuđen na godinu dana zatvora. Krivnju je, potkraj studenog, priznao i Krota, koji je, nakon nagodbe s Uskokom, osuđen na devet mjeseci zatvora, što je zamijenjeno radom za opće dobro.