Osijek16.04.2014.Provala vrata sa pajerom, ilustracija za crnu kroniku, obijanje, provala, razvaljivanje.SnimioJosip Šeri

Ilustracija

Josip Šeri
13.10.2024., 15:31
OSTAVIO JE RUKAVICE I ODVIJAČ

Provalnik je ukrao i snimač videonadzora, odao ga DNK

Iako se 29-godišnji provalnik iz Slavonije branio šutnjom pred istražiteljima, odao ga je njegov DNK. Naime, optužnicom se tereti da je 16. ožujka od 20 sati do 17. ožujka 2023. do 6.30 u jednom mjestu u Slavoniji došao do prodavaonice mješovite robe te odgovarajućim predmetom nasilno otvorio prozor sanitarnog čvora i ušao u prodavaonicu. Iz prodavaonice je potom ukrao 867 kutija različitih vrsta cigareta ukupne vrijednosti 3720,85 eura, crnu plastičnu ladicu u kojoj se nalazio polog od 301 eura u raznim novčanim apoenima, ali i snimač videonadzora u vrijednosti od oko 500 eura oštetivši na taj način trgovinu, odnosno vlasnika, za najmanje 4521,85 eura.

Ispitan u svojstvu osumnjičenika, 29-godišnjak se branio šutnjom, no nije mu išlo u prilog što je na mjestu događaja pronađen odvijač i rukavica, zbog čega mu je izuzet biološki uzorak. U Centru za forenzična ispitivanja, istraživanja i vještačenja "Ivan Vučetić" provedeno je biološko vještačenje, i to molekularno-genetska analiza nespornog biološkog uzorka 29-godišnjaka koji je uspoređen s DNK profilom utvrđenim u brisu rukavice. Utvrđeno je da se njegov DNK profil podudara s dominantnim DNK profilom utvrđenim u brisu rukavice.

Uvidom u izvadak iz kaznene evidencije za okrivljenika tužitelji su utvrdili da je riječ o specijalnom povratniku koji je do sada devet puta pravomoćno osuđivan zbog raznih kaznenih djela, od čega osam puta zbog počinjenja kaznenih djela protiv imovine, iz čega proizlazi da se radi o osobi višestruko osuđivanoj za imovinska kaznena djela. Posljednji je put osuđen na uvjetnu osudu i predmetno kazneno djelo je počinio za vrijeme provjeravanja. Stoga se predlaže opoziv uvjetne osude.

Nadležno Općinsko državno odvjetništvo predlaže sudu da okrivljenog proglasi krivim te da mu utvrdi kaznu zatvora u trajanju od jedne godine i da mu opozove uvjetnu osudu izrečenu presudom drugog slavonskog Općinskog suda od 25. listopada 2023., pravomoćna 14. studenoga 2023., te da uzme kao utvrđenu kaznu zatvora u trajanju od devet mjeseci, pa da ga osudi na jedinstvenu kaznu zatvora u trajanju od jedne godine i šest mjeseci.

Uz to, od suda se traži da ga sud obveže na plaćanje troškova postupka u ukupnom iznosu od 1373,95 eura, koji se odnosi na zahtjev za naknadu troškova Centra za forenzična ispitivanja, istraživanja i vještačenja Ivan Vučetić na ime provedenih bioloških vještačenja i da narečeni novčani iznos uplati u korist proračuna Republike Hrvatske u roku 15 dana od pravomoćnosti presude pod prijetnjom ovrhe. Sudu se predlaže i da donese odluku i o imovinsko pravnom zahtjevu oštećenog Trgovačkog društva.

Tijekom prethodnog postupka kao svjedok ispitan je oštećeni vlasnik prodavaonice u koju je 29-godišnjak provalio, koji je istražiteljima rekao da je 16. ožujka 2023. zaposlenica prodavaonicu zatvorila u 20 sati i tada je sve bilo u redu. Sljedeće jutro oko 6.30, kada je druga djelatnica otvorila prodavaonicu, primijetila je kako su predmeti u prodavaonici porazbacani po podu te ga je nazvala. Vlasnik je odmah vidio kako su ukradeni ladica s pologom i snimač videonadzora, a inventurom artikala iz prodavaonice utvrđeno je da je ukradeno više komada duhanskih proizvoda različitih marki u ukupnoj vrijednosti od 3720,85 eura.