Na graničnom prijelazu Tovarnik zaplijenjeno 632.900 komada tableta.

Na graničnom prijelazu Tovarnik zaplijenjeno 632.900 komada tableta.

CARINA.HR
11.10.2024., 07:00
CARINICI U BORBI PROTIV KRIJUMČARENJA

U 8 mjeseci na graničnim prijelazima “palo” je 2,5 milijuna komada lijekova

Uvoz lijekova i medicinskih proizvoda u poštanskom prometu izričito je zabranjen

Hrvatski su carinici u prvih osam mjeseci ove godine oduzeli ukupno 2,5 milijuna komada raznih vrsta lijekova, a samo u dva slučaja proteklih dana na graničnim prijelazima u Slavoniji oduzeto je nešto više od 630.000 tableta. Na graničnom prijelazu Županja u srijedu oko 11 sati, prilikom ulazne granične kontrole automobila njemačkih registracija kojim je upravljao 60-godišnji hrvatski državljanin, pronađeno je 805 tableta koje sadrže psihotropne tvari.

- Lijekove nije prijavio carinicima i policajcima niti je za njih posjedovao medicinsku dokumentaciju. Tablete su privremeno oduzete, a 60-godišnjaku je zbog počinjenog prekršaja uručen prekršajni nalog kojim je izrečena novčana kazna od 500 eura i 66 eura troškova postupka - doznajemo iz Policijske uprave vukovarsko-srijemske.

Četiri dana prije na graničnom prijelazu Tovarnik carinici i policajci spriječili su pokušaj krijumčarenja 632.900 tableta. Tablete su pronađene u osam kartonskih kutija među deklariranom robom u tovarnom prostoru kamiona srpskih registraacija kojim je upravljao državljanin Srbije. Tablete su oduzete te je protiv vozača nadležnom državnom odvjetništvu podnesena kaznena prijava.

Koliko se lijekova može nositi preko granice doznajemo iz Carinske uprave.

- Unošenje gotovih lijekova za osobne potrebe putnika moguće je u količinama potrebnim najviše za liječenje do mjesec dana (uz uvjet da su odobreni od nadležnih tijela države proizvođača), i to uz posjedovanje odgovarajuće medicinske dokumentacije. Unošenje lijekova koji sadrže drogu za osobne potrebe putnika moguće je u količini potrebnoj za liječenje do najviše pet dana, i to također uz posjedovanje medicinske dokumentacije, iz koje proizlazi nužnost uzimanja odnosnog lijeka (preslike recepta za lijek, prijepisa povijesti bolesti ili ovjerene liječničke potvrde). Ako se radi o osobama koje su na suptstitucijskoj terapiji bolesti ovisnosti odnosno terapiji malignih bolesti ovisnosti odnosno terapiji malignih bolesti, količina lijeka može biti za 15 dana osobne uporabe. Iznimno, osobe s prebivalištem, odnosno boravištem u Hrvatskoj koje putuju u države šengenskoga prostora smiju posjedovati lijek koji sadrži drogu u količini nužnoj za osobnu uporabu u trajanju do najviše 30 dana na temelju potvrde koju je na propisanom obrascu izdao ovlašteni liječnik (izabrani doktor medicine ili doktor medicine specijalist u djelatnosti zdravstvene zaštite mentalnog zdravlja, prevenciji i izvanbolničkog liječenja ovisnosti o drogama) - pojašnjavaju iz hrvatske Carine.

Kako dalje navode, posjedovanje lijeka koji sadrži drogu, u količini većoj od dopuštene, ili bez odgovarajuće medicinske dokumentacije, te neprijavljivanje lijeka znači prekršaj. Lijek se privremeno zadržava pod carinskim nadzorom do okončanja prekršajnog postupka pri Prekršajnom sudu.

- Uvoz lijekova i medicinskih proizvoda u poštanskom prometu izričito je zabranjen. Takve pošiljke vraćaju se pošiljatelju. To mogu obavljati isključivo pravne osobe koje imaju dozvolu za promet lijekova uz suglasnost Agencije za lijekove i medicinske proizvode. Pritom je bitno da i sam lijek ima odobrenje za stavljanje u promet u Republici Hrvatskoj. Zabrana se odnosi i na besplatno primanje lijekova od fizičkih ili pravnih osoba iz inozemstva - upozoravaju carinici.