euri, novac,
Pexels
11.10.2024., 17:37
ŽRTVA INTERNET-PREVARANATA

74-godišnjakinja uplatila 28.000 eura lažnom djelatniku UN-a i kirurgu

Internet je nepresušno vrelo za prevarante, a meta su im uglavnom starije osobe, koje nisu toliko vične informatičkoj sigurnosti. U četvrtak je 74-godišnjakinja iz Bjelovara prijavila policiji prijevaru koja se dogodila prije otprilike godinu dana. Kako je ispričala policijskim istražiteljima, žena je od rujna 2023. godine preko društvene mreže stupila u kontakt s nepoznatom osobom, koja joj se predstavila kao djelatnik Ujednjenih naroda na mirovnoj misiji u Afganistanu, gdje je zbog ratnih okolnosti ostao bez novca.

Vjerujući u istipkano na platformi za komunikaciju, a sve kako bi mu pomogla, ona je na razne bankovne račune u inozemstvu uplatila više tisuća eura. Potom ju je preko mobilne aplikacije kontaktirala osoba koja joj je ponudila pomoć da vrati sav svoj novac, ali uz dodatnu novčanu naknadu, tako da je žena i na račun te osobe uplatila znatan novčani iznos.

Nakon kraćeg vremena javio joj se i "kirurg" iz Turske, koji joj je također ponudio pomoć oko vraćanja novca i spojio ju navodno s FBI agencijom. Uskoro nakon toga preko mobilne aplikacije dobila je poruku od korisnika pod nazivom "FBI Worldwide", gdje je obaviještena da je radi pomoći u hvatanju prevaranta dobila nagradu od 25 tisuća dolara i da će joj sav novac koji je dotad uplatila biti vraćen, a da ga samo treba preuzeti na aerodromu u Zagrebu.

Navodno se obećani novac nalazio pod šifrom u metalnoj kutiji, međutim, prije preuzimanja trebala je uplatiti dodatan novac, a što je ona i učinila u više navrata. Kada je nakon provjera utvrdila da ne postoji nikakav paket s novcem koji bi trebala preuzeti, shvatila je da je prevarena za ukupno 28 tisuća eura, koje je uplatila na račune nepoznatih osoba u inozemstvu.

- U ovom slučaju radi se o još jednom primjeru romantične prijevare, tako da upravo na tim primjerima upozoravamo, posebno osobe starije životne dobi koje su nažalost najčešće mete ovakvih prijevara, da ne nasjedaju na ovakve modalitete prijevara. Više o svim oblicima prijevare educirajte se na našoj internetskoj stranici Web heroj - upozoravaju iz Policijske uprave bjelovarsko-bilogorske.