Osijek, 15. 04. 2021, Noz, nozicanje, napad nozem, ilustracija za crnju kroniku. snimio GOJKO MITIĆ
GOJKO MITIĆ
9.10.2024., 16:52
UBOJSTVO U KOPRIVNICI

Visoki kazneni sud povisio kaznu sa sedam na devet godina zatvora

Visoki kazneni sud (VKS) postrožio je sa sedam na devet godina zatvora kaznu Bojanu Belaniju koji je osuđen zbog ubojstva Ivana Vrhovskog u njegovoj kućio u Koprivnici u kolovozu prošle godine, priopćio je prizivni sud.

VKS je, ne navodeći identitet optuženika, izvijestio da je preinačio u odluci o kazni presudu Županijskog suda u Varaždinu nakon prihvaćanja žalbe državnog odvjetnika.

Belani je 9. kolovoza 2023., nešto nakon ponoći, došao u obiteljsku kuću Vrhovskog kojeg nije poznavao te ga je bez ikakvog povoda ubo više puta kuhinjskim nožem, zadavši mu ubodne i ubodno-rezne rane po prsištu, ramenu i podlaktici, a pri čemu je žrtva iskrvarila.

Stoga je VKS ocijenio da je u pravu tužiteljstvo kada u žalbi ističe da je prvostupanjski sud Belaniju izrekao preblagu kaznu budući da je propustio cijeniti otegotnu okolnost iznimne agresivnosti pri počinjenju kaznenog djela s obzirom da je uzrok smrti višestruki ubod nožem dužine 17 centimetara.

Pritom je žrtva, dodaje VKS, zadobila sedam ubodnih rana što govori o izljevu Belanijeve agresivnosti koja nadilazi onu uobičajenu agresivnosti pri izvršenju inkrimiranog kaznenog djela.

Ocjena je drugostupanjskog suda kako je ovako odmjerena kazna adekvatna težini počinjenog kaznenog djela, ličnosti optuženika i okolnostima djela te će se tom kaznom postići svrha specijalne i generalne prevencije, utjecati na počinitelja i na sve druge da ne čine kaznena djela.

Uz to, dodaju, odmjerenom kaznom ostvarit će se svrha kažnjavanja koja se sastoji u tome da ta kazna u dovoljnoj mjeri utječe na optuženika kroz jačanje njegove svijesti o pogibeljnosti činjenja kaznenih djela i ponovnog uključivanja u društvo, ali i da se tom kaznom izrazi jasna društvena osuda za činjenje kaznenih djela protiv života i tijela.

Na taj način, dodaje VKS, jačat će i povjerenje građana u pravni sustav i pravednost kažnjavanja.