Sudar na raskrižju Vinkovačke i Dunavske ulice
Milan Bugarić
7.10.2024., 16:45
PODIGNUTA OPTUŽNICA

Policajac pijan skrivio sudar pa našao ženu koja preuzima krivnju

Protiv 31-godišnjeg policajca iz PU vukovarsko-srijemske podignuta je optužnica jer je pijan i drogiran izazvao prometnu nesreću, nakon koje je pobjegao pa potom našao ženu koja je bila voljna preuzeti njegovu krivnju.

Tereti ga se da je 13. srpnja, oko 3.30, u Vinkovcima, vozio BMW te je u kružnom toku Ulice kneza Mislava s Lapovačkom i Ulicom Ljudevita Gaja izazvao prometnu nesreću sa štetom. Nakon toga je s automobila skinuo obje registracijske pločice te pobjegao s mjesta prometne nesreće ostavivši otključan automobil. Optužnicom se tereti i da je oko 6 sati preko mobitela nazvao svojeg kuma i stupio u kontakt sa ženskom osobom te ju naveo na davanje lažnog iskaza u prekršajnom postupku, obećavši joj kao nagradu isplatu od 700 eura i plaćanje novčane kazne za izazivanje prometne nesreće ako ona preuzme prekršajnu odgovornost umjesto njega. Žena je pristala te je istog dana u 9.32 telefonski ispričala šefu smjene Postaje prometne policije Vinkovci da je ona izazvala tu prometnu nesreću. No, kada je došla u vinkovačku policiju na zapisnik o ispitivanju osumnjičenika, odustala je od davanja lažnog iskaza te priznala da je prometnu nesreću izazvao policajac.

Tridesetjednogodišnjak se tereti da je s ciljem da navede na davanje lažnog iskaza i oteža dokazivanje u prekršajnom postupku obećao i nudio dar, pa da je time počinio kazneno djelo protiv pravosuđa – sprječavanje dokazivanja. Za to kazneno djelo Kazneni zakon predviđa zatvorsku kaznu u trajanju od jedne do osam godina. Prije podizanja optužnice provedena je istraga te su ispitani njegov kum i žena, koja je trebala preuzeti njegovu krivnju.

Car after accident. Car interior with airbag after crash
Freepik

Tijekom prvog ispitivanja policajac je u cijelosti priznao počinjenje kaznenog djela za koje ga se optužnicom tereti te ispričao kako je išao u svatove, a kada se vraćao, izazvao je prometnu nesreću. Rekao je istražiteljima da je bio pijan, jako pijan, nepromišljen te se uplašio, skinuo tablice i krenuo kući. Probudio je suprugu i rekao joj što se dogodilo, na što mu je ona rekla da se odmah prijavi, a on nije htio jer se bojao. Ujutro je nazvao kuma, koji mu je rekao da se ništa ne brine, da će to riješiti. Ističe da ga je pitao ima li netko tko bi htio to prihvatiti. Ponovno su se čuli za 20-ak minuta te se javila njemu nepoznata ženska osoba i rekla da će ona priznati, on će platit kaznu i debelo će je počastiti.

Kada ga je zvala policija, on se prvo nije htio javiti, a onda se javio i rekao da nije on vozio, nego gospođa s kojom je imao dogovor. Došao je s patrolom u postaju i dolaskom tamo nije shvatio što se događa zbog okolnosti. Dodao je da je već u postaji htio reći istinu. Tada je već poslao poruku da žena s kojom se dogovorio ne dolazi. Pri ulasku u postaju načelnik mu je rekao da dobro razmisli što će reći, na što mu je on odmah rekao da je on vozio i da ne bježi od odgovornosti te da mu je jako žao što je to napravio. 

DROGA I PIĆE

Policajac je kolegama ispričao kako je toga dana pio alkohol cijelu noć. U WC-u je sreo nepoznatu osobu i pitao: “Je l’ dobra roba, majstore?” a on mu je odgovorio: “Ekstra” te ga je počastio. Policajac je ušmrkao “bijelu praškastu tvar”. Za vožnju nije bio sposoban, no mislio je da će voziti polako i sigurno. U kružnom toku dodao je gas te ga je zabacilo i udario je u bankinu. Otpao mu je stražnji desni kotač te se aktivirao desni bočni zračni jastuk. Potom je skinuo tablice, a auto ostavio otključan i u njemu prometnu i vozačku dozvolu. Zna samo da je trčao i bježao. Ženu koja je trebala preuzeti njegovu krivnju ne poznaje otprije. Bilo ga je strah da ne izgubi posao.