Š

Š

PU OSJEČKO-BARANJSKA
4.10.2024., 18:41
ISKLJUČEN IZ PROMETA

Opasni nedostatci na školskom autobusu koji je prevozio djecu

Bus je policija uputila na izvanredni tehnički pregled, nije imao bočno svjetlo, brisač...

Počela je školska godina, a učenici iz manjih mjesta u kojima je samo područna škola do 4. razreda osnovne škole, do matične se škole prevoze školskim autobusom. Jedan od tih autobusa završio je svoje prometovanje, bar dok se ne popravi. Naime, na izvanredni tehnički pregled u četvrtak je upućen autobus namijenjen prijevozu školske djece. Policija je autobus zaustavila u Osječko-baranjskoj županiji, no ne navodi se točno gdje. Priopćeno je tek kako za taj autobus nije obavljen periodični tehnički pregled, što je trebalo učiniti do 30. kolovoza, a na izvanrednom tehničkom pregledu utvrđeno je da mu nedostaje bočno svjetlo te prednji desni brisač za vjetrobransko staklo. Autobus je isključen iz prometa dok se ne otklone nedostatci. Učenike će pak prevoziti zamjenski autobus.

Desetak dana prije policajci iz Novog Marofa u Varaždinskoj županiji, postupajući po akciji "Poštujte naše znakove", usmjerenoj na zaštitu djecu u prometu, u suradnji s inspekcijom Ministarstva mora, pomorstva i infrastrukture, provodili su nadzor autobusa koji prevoze školsku djecu. Pri tome je utvrđeno više prekršaja.

PU OSJEČKO-BARANJSKA

Iako se većina vlasnika tvrtki brine o tehničkoj ispravnosti školskih autobusa, ima i loših primjera. Jedan takav zbio se prije godinu dana na zagrebačkom području kada su policajci proveli preventivni tehnički pregled autobusa pulskih registracija, u vlasništvu trgovačkog društva, kojim je upravljao 64-godišnji vozač. Autobus je učenike trebao prevoziti do grada na hrvatskoj obali, međutim zbog istrošenosti guma to nije učinjeno, te su policajci autobus uputili na izvanredni tehnički pregled. Dijagnoza je bila - autobus je opasan, zbog čega je isključen iz prometa do svih popravaka.

Inače, policajci prilikom pregleda školskih autobusa provjeravaju i radno vrijeme vozača, odnosno podatke tahografskog zapisa i kartice vozača, sukladno Zakonu o radnom vremenu, obveznim odmorima mobilnih radnika i uređajima za bilježenje u cestovnom prometu. Umoran vozač, pogotovo ako se u autobusu prevoze djeca, postaje opasnost za sigurnost putnika i drugih sudionika u prometu.