snimio Filip KOSOsijek, 11.8.2016. obilaznica, ilustracija, vožnja u alkoholiziranom stanju.
Filip KOS
3.10.2024., 20:48
KAO POŠAST SU NA CESTI

Pijanim vozačima trebaju se izreći drakonske kazne

Kazne za pijanu vožnju startaju s tisuću eura, pa se s razlogom pitamo odakle im taj novac

Povod su za pisanje ovog teksta "junaci" koji su svakodnevno u izvješćima policije zbog vožnje u pijanom stanju, ne obazirući se za uistinu visoke novčane, pa i zatvorske kazne. Uz njih za upravljačima vozila zatječu se i recidivisti, osobe koje su kažnjene zbog prijašnjih prekršaja u prometu, zabranjena im je vožnja, no oni to ignoriraju. I onda se čovjek s pravom upita kakvu kaznu treba dobiti takva osoba da prestane s pijanom vožnjom ili pak recidivizmom?

Slušajući puls javnosti, uglavnom ispod objavljenih članaka, takve osobe treba zatvoriti i uz to naplatiti veliku novčanu kaznu, koja će ih "izuti iz cipela", te trajno uzeti automobil. Nikakve olakotne okolnosti prema takvim osobama ne treba imati. Jesi li vozio pijan ili tijekom zabrane? Jesi, e onda snosi odgovornost za to! I nitko im nije kriv za te kazne, ni policija ni sudstvo, osim pijanih vozača i recidivista.

2,79

promila alkohola u krvi imao je vozač zaustavljen u Đakovu

Poprilično će u džep morati zagrabiti i sljedeći "junaci" iz Osječko-baranjske županije. Prvi je na popisu 24-godišnjak koji je u srijedu zaustavljen za upravljačem auta u Đakovu. Vozio je za vrijeme dok mu je vozačka dozvola ukinuta zbog prikupljenih negativnih prekršajnih bodova. Sada mu prijeti plaćanje do 2650 eura ili kazna zatvora do 60 dana te nova zabrana upravljanja motornim vozilima B-kategorije u trajanju do 12 mjeseci. Ta će se kazna aktivirati ako jednog dana opet položi vozački ispit.
Također u Đakovu, policajci su u srijedu u 22.40 zaustavili auto kojim je 28-godišnjak upravljao sa 2,79 promila alkohola. Odmah je odvezen na triježnjenje, a moguća kazna je 2650 eura, zatvor do dva mjeseca i zabrana vožnje godinu dana, te upis 6 negativnih bodova. Identična kazna prijeti i 44-godišnjaku koji je zaustavljen oko 16 sati u srijedu u Bilju. On je u krvi imao 1,86 promila alkohola.

U blizini Osijeka oko 20 sati zaustavljen je 42-godišnji vozač automobila koji je upravljao vozilom sa 1,41 promilom alkohola. Morao je na triježnjenje, kao i 27-godišnjak koji je za upravljačem auta zaustavljen u Belišću. U krvi je, identično kao i Osječanin, imao 1,41 promil alkohola. 

2650

eura novčane kazne
riskiraju pijani vozači