Divljač na cesti
Ustupljeno
3.10.2024., 21:39
U SAMO DVA MJESECA

Ceste Virovitičko-podravske županije opasne za vozače, čak 48 naleta na divljač

Naleti vozila na divljač svakodnevica su u Slavoniji i Baranji, a samo u jednom danu na području Policijske uprave virovitičko-podravske evidentirana su četiri naleta na divljač na cestama. Na slatinskoj obilaznici, u nedjelju oko 6.45, došlo je do naleta na divljač nakon što je iz putnog kanala na kolnik istrčala srna, u koju je automobilom udarila 21-godišnjakinja. Također, između mjesta Velika Črešnjevica i Sedlarica, oko 8.25, došlo je do udara osobnog vozila, kojim je upravljala 46-godišnjakinja, u srneću divljač koja je istrčala na kolnik s poljoprivrednog zemljišta.

Istog je dana na državnoj cesti 5 prema mjestu Lukač, oko 19.10, ispred osobnog vozila kojim je upravljao 66-godišnjak iz šume na kolnik istrčala košuta, a na županijskoj cesti 4007 iz smjera mjesta Bušetina prema mjestu Stari Gradac, oko 19.15, iz kukuruzišta je na kolnik istrčala srna. U sva četiri prometna događaja vozači su alkotestirani i bili su bez reakcije na alkohol. Nije bilo ozlijeđenih, no nastala je materijalna šteta.

Na području Policijske uprave virovitičko-podravske u kolovozu i rujnu ove godine evidentirano je 48 sudara vozila sa životinjama na cesti, a u istom razdoblju 2023. godine evidentirano je 47 naleta.

- U cilju prevencije ovakvih i sličnih događaja pozivamo vozače na maksimalan oprez na prometnicama. Divljač migrira dnevno i sezonski zbog različitih potreba i ne poznaje granice. Vozači bi se trebali pridržavati prometnih propisa, pogotovo u ruralnim područjima, gdje je mogućnost naleta vozila na divljač puno veća nego u gradskim sredinama. Divljač može stradati od naleta vozila tijekom cijele godine, ali neka godišnja doba i sezonski faktori mogu povećati rizik - podsjećaju iz policije i dodaju kako se divljač kreće relativno brzo i u pravilu u svom kretanju pretrčava površine javnih cesta, stoga se događaju prometne nesreće zbog naleta vozila na divljač, a posljedice su oštećenje ili uništenje vozila i lakše ili teže ozljede. Štete od divljači u prometu rastu kao posljedica povećanja cestovne infrastrukture i gotovo da nema vrste divljači koja nije izložena gubicima.

DIVLJAČ NA CESTI
Ustupljeno

Iz policije savjetuju vozačima da obrate pozornost i uspore vožnju kada vide prometni znak opasnosti "divljač na cesti", pridržavaju se ograničenja brzine ili voze i ispod ograničenja.

- Budite oprezni u sumrak, noću te u ranim jutarnjim satima, kada je divljač najaktivnija. Kada nema prometa iz suprotnog smjera ili ispred vas, koristite se dugim svjetlima za osvjetljenje ceste. Šume ili veće neobrađene, zarasle površine u većini slučajeva znače da se u blizini nalaze divlje životinje. Za vrijeme vožnje maksimalno se koncentrirajte na cestu i uvijek budite spremni na moguće iznenadno istrčavanje divljači na kolnik. Ako ugledate divljač, pratite njezino kretanje; često je nepredvidljiva i može se vratiti na cestu nakon prelaska na drugu stranu. Budite stoga spremni na iznenadno zaustavljanje, ali izbjegavajte nagle pokrete upravljačem jer posljedice sudara s vozilom iz suprotnog smjera ili slijetanja s ceste mogu biti i teže od naleta na divljač. Ne bacajte kroz prozor ostatke hrane jer privlače divlje životinje, a ako ste vozilom naletjeli na divljač, o događaju obavijestite policiju - poručuju iz Policijske uprave virovitičko-podravske.

Vozač vozila koji je sudjelovao u prometnoj nesreći koja je izazvana naletom vozila na divljač ili naletom divljači na vozilo, a koja je nastala na javnoj cesti ili javnoj prometnoj površini, dužan je neodgodivo pozvati nadležnu policijsku postaju i do dolaska policije ostati na mjestu događaja. Policija će o prometnom događaju sudara sa životinjom pozvati lovoovlaštenika, koji je nadležan za to područje.

Odštetni zahtjev oštećena osoba podnosi Hrvatskom lovačkom savezu na jedan od tri načina, i to elektroničkom poštom na adresu: [email protected], pisanim putem na adresu: Hrvatski lovački savez, 10000 Zagreb, Vladimira Nazora 63 ili aplikacijom za prijavu štete od naleta vozila na divljač na web-stranici Hrvatskog lovačkog saveza - Prijava štete - http://www.hls.com.hr/.