snimio Davor KIBEL,Osijek, 10.11.2015. Glas, ilustracija, starici ukradena torbica, krađa, pljačka, razbojništvo, lopov

Ilustracija

Arhiva
30.9.2024., 19:13
NEOBIČNA PRESUDA

Vrijeđali se unuk i baka, ne smiju si prići 30 dana

Sve je krenulo sa psovkama unuka jer je baka ušla u njegovu sobu, i pustila tri mačke i psa

Tridesetdevetogodišnji unuk i njegova 81-godišnja baka iz Slavonije završili su na sudu zbog nasilja u obitelji. Sud ih je nepravomoćno proglasio krivima što su 27. kolovoza oko 18.20, u kući u malom mjestu u Slavoniji, počinili međusobno nasilje u obitelji tako što je unuk, nezadovoljan što je njegova baka dok njega nije bilo kod kuće, ušla u njegovu sobu i otvorila prozor, počeo psovati: "P***a ti materina stara… zašto si pustila moje ljubimce van, šta da ih pogazi auto?" Baka mu je na to uzvratila riječima: "Majmune, budalo… sve je prljavo kod tebe, zašto ne čistiš?" što je kod oboje prouzročilo povredu dostojanstva i uznemirenost.

Unuka je sud osudio na 70 dana zatvora, s tim da mu se u u kaznu uračunavaju dva dana u kojima mu je bila oduzeta sloboda po policijskom uhićenju i zadržavanju, tako da preostaje kazna zatvora u trajanju od 68 dana. No sud je primijenio uvjetnu osudu, pa 39-godišnjak u zatvor neće ići ako u roku od šest mjeseci ne ponovi prekršaj za koji bi mu se izrekla kazna zatvora.

Baka je osuđena na novčanu kaznu u iznosu od 60 eura, koju je obvezna platiti u roku od 15 dana po pravomoćnosti presude. Ako u tom roku plati dvije trećine izrečene kazne, smatrat će se da je novčana kazna u cijelosti plaćena.

POTVRĐENE OBOSTRANE PSOVKE

Baka zbog starosti, bolesti i nepokretnosti nije došla na sud, no sud je u postupku pročitao zapisnik o njezinu ispitivanju što ga je tužitelj priložio uz optužni prijedlog. Sadržaj tog zapisnika sadrži iskaz bake u kome ona potvrđuje da je unuku na njegov verbalni napad uvredama i psovkama odgovorila: “Majmune, sve je prljavo kod tebe.” Nakon provedenog dokaznog postupka sud je kao dovoljno razjašnjeno uzeo činjenično stanje u ovom postupku, a to je da se događaj odvijao onako kako je i bilo navedeno u činjeničnim navodima optuženja. Međutim, sud je iz činjeničnog opisa ispustio dio “smrdiš, babo” nakon inzistiranja prvookrivljenika, jer je i bez tog navoda priznao psihičko nasilje prema baki.

Uz to sud je i unuku i baki odredio zaštitnu mjeru zabrane približavanja, uznemiravanja ili uhođenja jedno drugoga na svim mjestima i udaljenostima manjim od 100 metara u trajanju od mjesec dana, s tim da će se u trajanje zaštitne mjere uračunati vrijeme u kojem je na snazi bila istovjetna mjera opreza određena naredbom nadležne policijske postaje i suda.

Oboje je upozoreno da se mora pridržavati zaštitne mjere jer će se u suprotnom kazniti kaznom zatvora od najmanje deset dana. Baka je oslobođena od bilo kakvih plaćanja sudu, no unuk je obvezan na ime troškova prekršajnog postupka platiti iznos od ukupno 26,54 eura.

Očitujući se o optužnom prijedlogu i krivnji, unuk nije izričito priznao krivnju, premda je većinu činjeničnog optuženja priznao: da je baki rekao “p***a ti materina stara” i da joj je prigovarao što je ušla u njegovu sobu i pustila njegove kućne ljubimce (psa i tri mačke). Kategorički je negirao da bi baki govorio da smrdi. Opisao je uvjete u kojima živi s bakom u njezinoj kući i općenito je iskazao da je baka lažljivica.