CARINA.HR
29.9.2024., 17:34
NA GRANIČNIM PRIJELAZIMA

Do rujna carinici izrekli 18,2 milijuna eura kazni, oduzeto 5,2 milijuna cigareta i više od 15 tona duhana

Šverc se nastavio i u rujnu, prije nekoliko dana spriječen je šverc plina za klime

Nema toga što pojedinci, i domaći i strani, neće pokušati prošvercati preko granice, a carinici veliki broj krijumčarenja sprječavaju. Samo od siječnja do kolovoza ove godine, na granici i u unutrašnjosti Hrvatske, carinici su izdali ukupno 10.017 prekršajnih naloga i podnesene su 44 kaznene prijave te je izrečeno više od 18,2 milijuna eura novčanih kazni.

U istom razdoblju oduzeto je ukupno 5,2 milijuna cigareta raznih vrsta i marki, više od 15 tona duhana, gotovine u protuvrijednosti od dva milijuna eura, a zaplijenjeno je i više od 63 kilograma različitih vrsta droga te 2,5 milijuna komada lijekova. Privremeno je oduzeto i više od 1,1 milijun komada predmeta zbog sumnje da se njima povređuje pravo intelektualnog vlasništva pri uvozu i na domaćem tržištu.

CARINA.HR

Krijumčari se gotovo sve. Samo u prošli četvrtak carinski su službenici Službe za mobilne jedinice Vukovar na graničnom prijelazu Tovarnik spriječili pokušaj krijumčarenja 100 boca plina koje su bile u kamionu srpskih registracija, kojim je upravljao državljanin Srbije.

- Pregledom navedenog vozila unutar legalno deklarirane robe pronađeno je 100 boca plina Refrigerant 134A (za klime) ukupne brutotežine 1360 kilograma za koje vozač ne posjeduje dokumentaciju za uvoz u EU. Zbog prekršaja iz Zakona o provedbi carinskog zakonodavstva Europske unije, vozaču je izdan prekršajni nalog i izrečena novčana kazna u iznosu od 13.272,28 eura te su obračunani troškovi uništenja u iznosu od 15.196,43 eura - izvijestili su, između ostaloga, iz hrvatske Carine.

CARINA.HR

Dva dana prije carinici Službe mobilne jedinice Osijek i službenici Policijske uprave virovitičko-podravske pronašli su 2800 kilograma duhana u listu u kombiju zagrebačkih registracija koji je upravljao hrvatski državljanin s prebivalištem na području Virovitice. Vozač nije imao dokumentaciju o podrijetlu duhana i nije mogao dokazati odakle mu, pa mu slijedi kaznena prijava zbog nedopuštene trgovine. Morat će platiti i trošarinu u iznosu od 308.205 eura.

U povodu obilježavanja Dana carinske službe i zaštitnika svetog Mateja iz Carinske uprave objavili su detalje svoga rada ove godine. U prvih osam mjeseci 2024. godine Carinska uprava ostvarila je ukupne prihode u iznosu od 2,1 milijardu eura, što čini 10,83 posto udjela u ukupnim prihodima državnog proračuna Republike Hrvatske.

CARINA.HR

Najzastupljeniji udio u ukupnim prihodima su prihodi od trošarina i posebnih poreza, koji su iznosili više od 1,8 milijardi eura (87 posto od ukupnog prihoda, a od kojih su najzastupljeniji prihodi od energenta - 876 milijuna eura ili 48 posto i duhanskih proizvoda 674 milijuna eura ili 37 posto), a prihod od carina i posebnih uvoznih pristojbi iznosio je više od 55 milijuna eura.

Također, u okviru međunarodne razmjene roba, u prvih osam mjeseci 2024. Carinska uprava obradila je 1,8 milijuna uvoznih, izvoznih i provoznih carinskih deklaracija u cestovnom, pomorskom, poštanskom i zračnom prometu roba. 

PREDNJAČI BAJAKOVO

Tijekom provedbe nadzornih aktivnosti pri ulazu u Republiku Hrvatsku na vanjskoj granici EU-a u prvih osam mjeseci ove godine evidentirano je 69 pokušaja ilegalnog prelaska preko državne granice. Tom je prilikom otkriveno više od 340 osoba pri pokušaju nezakonitog ulaska u Hrvatsku osnosno Europsku uniju. Inače, najviše šverca raznih vrsta robe, ali i droge, zabilježeno je na Bajakovu, najvećem cestovnom prijelazu na istoku Hrvatske, a nakon toga slijede GP Tovarnik, GP Ilok i GP Batina, svi na granici sa Srbijom. S druge strane, šverc je zabilježen i na graničnim prijelazima Stara Gradiška, Slavonski Brod i Županja, s Bosnom i Hercegovinom.