Prijavljeni zbog prikupljanja žira bez dozvole

Prijavljeni zbog prikupljanja žira bez dozvole

HRVATSKE ŠUME
29.9.2024., 17:30
NA VIROVITIČKOM PODRUČJU

Četiri strana državljanina skupila 80 kilograma žira bez dozvole, dobili prekršajnu prijavu

Četiri strana državljanina, koja su imala tri vreće pune žira hrasta lužnjaka, zatekli su virovitički policajci prošlog tjedna u blizini mjesta Turanovac. Privremeno oduzeti žir hrasta lužnjaka, oko 80 kg, predan je djelatnicima Hrvatskih šuma, Šumarija Virovitica. Policajci će obavijest o počinjenom prekršaju dostaviti nadležnom inspektoratu.

Stranci su sa skupljanjem žira krenuli preuranjeno. Naime, tek od utorka Hrvatske šume započet će preuzimanje žira hrasta lužnjaka i hrasta kitnjaka skupljenog u registriranim šumskim sjemenskim objektima istoimenih šumskih svojti. Preuzimanje skupljenog žira hrasta lužnjaka i hrasta kitnjaka obavljat će se na unaprijed određenim mjestima preuzimanja. S točnom lokacijom mjesta preuzimanja skupljenog žira sakupljač će biti upoznat u šumariji prilikom izdavanja dozvole. Svi zainteresirani pojedinci trebaju se obratiti šumariji kojoj gravitiraju kako bi u njoj dobili dozvolu za skupljanje sjemenskog materijala.

- U dozvoli za skupljanje sjemenskog materijala bit će naveden broj šumskog sjemenskog objekta u kojem skupljač treba skupljati žir, masa žira koju će skupljač moći skupiti te krajnji rok za predaju skupljenog žira. Uslugu skupljanja žira Hrvatske šume d.o.o. plaćat će skupljačima po brutocijeni od 3 eura po kilogramu za žir hrasta lužnjaka te 3,30 eura po kilogramu za žir hrasta kitnjaka. Kvaliteta skupljenog žira od suštinskog je značenja, pa će se sukladno s time od skupljača preuzimati samo zdrave jedinke bez vidljivih oštećenja ili znakova bolesti - doznajemo iz Hrvatskih šuma.

Područje kvalitetnih hrastovih šuma kojima gospodare Hrvatske šume d.o.o. proteže se od Vinkovaca do Karlovca. Žir će se, kako je već navedeno, skupljati samo u registriranim šumskim sjemenskim objektima hrasta lužnjaka i hrasta kitnjaka, odnosno u onim šumama koje se koriste za proizvodnju kvalitetnog sjemenskog materijala duži niz godina, a čiji su odabir obavile stručne osobe resornog ministarstva i Hrvatskog šumarskog instituta na prijedlog stručnjaka iz Hrvatski šuma d.o.o.