Osijek, 13. 03. 2023, poskupljenje, novcanik, novcanice, ilustracijaSNIMIO BRUNO JOBST
BRUNO JOBST
27.9.2024., 10:56
SKUPI BRAK

73-godišnjakinju ratni doktor ostavio bez 68 tisuća eura

Žena (73) s bjelovarskog područja ostala je u romantičnoj prevari bez 68 tisuća eura koje je uplatila prevarantu, povjerovavši mu da je cijenjeni doktor koji se nalazi na ratnom području i da želi s njom sklopiti brak, izvijestila je u petak policija.

Na razne bankovne račune u inozemstvu za cijenu avionske karte, pratnje do aerodroma, ležarinu prtljage i razne druge razloge žena je kroz godinu dana uplatila oko 68 tisuća eura nakon čega je shvatila da je prevarena.

Sve je počelo prije godinu kada je preko društvene mreže stupila u kontakt s nepoznatom osobom koja joj se predstavila kao cijenjeni doktor koji se nalazi u jednom kampu gdje je ratno stanje i da je udovac koji je zainteresiran doći k njoj i s njom sklopiti brak.

Slučaj je prijavila tek sada, u četvrtak, rekli su u policiji, navodeći da je riječ o primjeru romantične prevare, gdje prevaranti ciljaju potencijalne žrtve na online stranicama za upoznavanje, ali koriste i društvene mreže i e-poštu kako bi uspostavili kontakt.

"Prvo pokušavaju zadobiti vaše povjerenje. Zatim traže novac, darove ili traže podatke o vašem bankovnom računu ili kreditnoj kartici. Ako odbijete poslati novac, mogu vas pokušati ucjenjivati. Ako im ipak pošaljete novac, tražit će još više", obilježje je tog oblika prevare.

Policija putem internetske stranice Web heroj savjetuje građane kako mogu prepoznati znakove romantične prevare i što mogu poduzeti.

"Pazite na pravopisne i gramatičke pogreške te nedosljednosti u njihovim pričama. Također, budite sumnjičavi ako imaju izgovore da njihova kamera ne radi. Ne dijelite nikakav kompromitirajući materijal koji bi mogao biti iskorišten za ucjenu".

Ako se dogovorite za osobni susret, obavijestite svoju obitelj i prijatelje o lokaciji. Budite oprezni sa zahtjevima za novcem. Nikada ne šaljite novac, podatke o kartici, online računu ili kopije osobnih dokumenata, savjeti su građanima koje se upuštaju u odnose preko interneta.