Avio bomba iz II. Svjetskog rata pronađena u Novoj Gradiški

Avio bomba iz II. Svjetskog rata pronađena u Novoj Gradiški

PU BRODSKO-POSAVSKA
26.9.2024., 18:18
ZAOSTALA JOŠ IZ DRUGOG SVJETSKOG RATA

Zrakoplovna bomba teška 250 kg uništena kod Nove Gradiške

Zrakoplovna bomba teška 250 kilometara, zaostala još iz Drugog svjetskog rata, na siguran je način uništena u četvrtak u blizini Nove Gradiške. Uništio ju je policijski pirotehničar, koji je samo zbog tog razloga otputovao u 150 kilometara udaljenu Novu Gradišku.

Kako je priopćila Policijska uprava brodsko-posavska, u srijedu oko 13 sati, prilikom izvođenja radova na mjestu gdje je nekad bila poznata drvoprerađivačka tvrtka Drvno- industrijski kombinat u Novoj Gradiški, zaposlenici privatnog poduzeća su prilikom sanacije zemljišta radnim strojem pronašli zrakoplovnu bombu, zbog čega su odmah obustavili radove i obavijestili policiju. Policajci su za pet minuta stigli na mjesto događaja te osigurali područje do dolaska policijskog službenika za protueksplozijsku zaštitu Regionalne protueksplozijske jedinice Osijek. Policijski pirotehničar utvrdio je kako je riječ o eksplozivnoj napravi zaostaloj iz Drugog svjetskog rata - zrakoplovnoj bombi dimenzija 115 x 34 centimetara, koja sadrži oko 250 kilograma eksploziva. U četvrtak između 11.30 i 13.30 bomba je na siguran način prevezena na poljoprivrednu površinu u 12 kilometara udaljeno mjesto Vrbje. S pomoću bagera iskopana je nekoliko metara duboka rupa, nakon čega je, uz savjete pirotehničara, bomba spuštena na njezino dno. Prije kontrolirane eksplozije bomba je zakopana debelim slojem zemlje.

PU BRODSKO-POSAVSKA

U drugom slučaju, prilikom obrade zemlje između Draža i Batine, u srijedu oko 16 sati, 33-godišnjak je pronašao topnički projektil od 125 milimetara, koji mu se - zakačio za plug! Policijski službenik za protueksplozijsku zaštitu projektil je uništio na mjestu događaja jer bilo bi preopasno prevoziti ga.

Na području Policijske uprave vukovarsko-srijemske u srijedu je zabilježena jedna dragovoljna predaja oružja, streljiva i eksplozivnih sredstava, pri čemu je policijski službenik protueksplozijske zaštite izuzeo tri protupješadijske mine i 2866 komada streljiva različitog kalibra. Predano oružje, streljivo i minsko-eksplozivna sredstva pohranjeni su u skladište Policijske uprave do uništenja.

8000 BOMBI...

Tijekom Drugog svjetskog rata potez između Nove Gradiške i Slavonskog Broda često je bio na meti savezničkih bombardera zbog velikog broja njemačkih vojnika. Meta im je bila željeznička pruga kojom su pripadnici Wehrmachta prevozili oružje i drugu vojnu opremu, koja je potom slana u Bosnu i Hercegovinu. Najviše napada zbilo se od travnja 1944. do travnja 1945. godine, i u tom razdoblju zrakoplovi su ispustili više od 8000 bombi od 50 kilograma pa do pola tone. Neke od njih nisu eksplodirale, a otkrivaju se nakon poljoprivrednih i građevinskih radova.

- Podsjećamo građane da je MUP-ova akcija dragovoljne predaje ilegalnog oružja naziva "Manje oružja, manje tragedija" i dalje u tijeku. Zakonom o nabavi i posjedovanju oružja građana određeno je da je dragovoljna predaja ilegalnog oružja bez sankcija, što znači da se protiv osobe koja dragovoljno predaje oružje i eksplozivna sredstva neće pokretati prekršajni ni kazneni postupak. Oružje se može predati pozivom policije na broj 192, nakon čega će posebno osposobljeni policijski službenici doći na dogovoreno mjesto i preuzeti opasno sredstvo. Anonimnost osobe koja predaje oružje je zagarantirana - poručuju iz Policijske uprave vukovarsko-srijemske.