snimio Davor KIBEL,Osijek, 11.04.2014. MUP, PU osječko-baranjska, minsko eksplozivna sredstva, mina, metak, bomba, eksploziv, razminiranje, streljivo


 

Davor KIBEL
25.9.2024., 18:00
na osječkom području

Opasno čišćenje: U šupi pronašao puške, bajunete, bombe, sačmu...

Većina pronađenog zabranjenog oružja potječe još iz 1990-ih i Domovinskog rata. Riješite ga se

Iako su prošle 33 godine od početka Domovinskog rata, Slavonija je i dalje puna skrivenog oružja i minsko-eksplozivnih sredstava. Građani ih nerijetko pronađu pri čišćenju prostorija kuća ili šupa nakon što ih kupe ili nakon što im premine netko od obitelji. Jedan takav slučaj zbio se u utorak na osječkom području kada je 51-godišnjak, čisteći šupu, pronašao arsenal opasnih "stvari".

Muškarac je pronašao 12 ručnih bombi, jednu trenutnu tromblonsku minu, 700 metaka, 26 spremnika za automatske puške, dva dimna uloška, jedan protuavionski metak, sedam sačmenih metaka, četiri automatske puške i pet bajuneta. Vidjevši oružje, pozvao je policiju, čiji je pirotehničar izišao na teren i odnio ga na sigurno. Oružje će se naknadno uništiti.

- Napominjemo da su pronađene bombe i ostala sredstva izuzetno opasni ne samo zbog svoje namjene nego i zbog starosti, zbog čega opetovano podsjećamo građane da akcija "Manje oružja, manje tragedija" još traje. Pozivamo građane koji još u svojim domovima čuvaju ili skrivaju oružje ili eksplozivna sredstva, da ga bez straha od sankcija prijave policiji. Molimo vas da takva sredstva ne donosite u policijske postaje, kako ne bi došlo do njihova aktiviranja. O namjeri predaje obavijeste nas na broj 192 ili osobno u najbližoj policijskoj postaji. Poslat ćemo stručne i osposobljene policijske službenike u civilu, koji će opasna sredstva preuzeti na siguran način - poručuju iz PU osječko-baranjske i dodaju kako je dragovoljna predaja oružja vremenski neograničena.

Da se oružje može pronaći svagdje, svjedoči slučaj s početka rujna kada je 65-godišnjakinja prilikom čišćenja svinjca u Branjinu Vrhu pronašla ručnu bombu M-75, 100 komada streljiva kalibra 7,9 milimetara i 50 komada streljiva kalibra 7,62 milimetara.

Nažalost, još uvijek ima onih koji oružje i bombe skrivaju. Tako je jednom prilikom našička policija pronašla skriven arsenal u - psećoj kućici. Kaznenu prijavu zaradio je 57-godišnjak, čiji su dom i okolne prostorije, pa tako i pseću kućicu, pretražili policajci. U kućici za psa pronađene su dvije antimagnetne mine, dvije ručne bombe, 10 elektrodetonatorskih kapisli, 16 detonatorskih kapisli, pet metara sporogorećeg univerzalnog štapina, automatska puška AK-47, dvije SMB torbice s četiri spremnika, setovi za čišćenje, bočice s uljem i tromblonskim nastavcima za automatsku pušku, 1000 komada streljiva raznog kalibra i spremnik za malokalibarski pištolj. 

PUNO JE JOŠ ZAOSTALOG ORUŽJA

Najviše zabranjenog oružja ima u dijelovima Slavonije i Baranje koji su nekada bili na prvoj crti bojišta u Domovinskom ratu. Riječ je o oružju koje je, nerijetko držano u vlažnim uvjetima, opasno samo po sebi, zbog starosti, a onda i korozije. Nažalost, zaostalo oružje uzelo je više života u Osječko-baranjskoj županiji zbog aktiviranja ručnih bombi, i to godinama nakon završetka Domovinskog rata. Stanovnicima Bijelog Brda još je uvijek u sjećanju tragedija koja je odnijela život mlade majke i njezina sina, a još dvoje djece bilo je ozlijeđeno u eksploziji ručne bombe koju su djeca pronašla u neposrednoj blizini nekadašnjeg nogometnog igrališta i donijela je u kuću...