Ključevi u bravici

Ključevi u bravici

Arhiva
25.9.2024., 07:00
OPTUŽNICA PROTIV MLADIH SLAVONACA

Krali automobile s ključevima, vozili se pa se sudarali

Vlasnici automobila olakšali su “posao” lopovima, ostavili su ključeve u bravici

Protiv dvaju mladića iz Slavonije u dobi od 18 i 20 godina podignuta je optužnica zbog neovlaštene uporabe tuđe pokretne stvari. Konkretno, pronalazili su automobile ostavljene s ključevima u bravici i vozali se njima te ih na kraju slupali. Policija često upozorava vozače da ne ostavljaju ključeve u vozilima, a ovo je samo jedan od primjera da ih podosta vozača - ne sluša.

Optužnicom se mladići terete da su od 29. do 30. travnja ove godine u Donjem Miholjcu, prema prethodnom dogovoru i zajednički, bez znanja i privole vlasnika, s namjerom da se provozaju, došli do Renaulta Clio, koji je bio parkiran ispred kuće vlasnika, gdje je 18-godišnjak ključem koji se nalazio u kontakt-bravici navedeni automobil stavio u pogon. Nakon toga su se mladići odvezli do Petlovca, u Baranji, gdje su došli do automobila VW Polo, parkiranog na kolnom prilazu ispred kuće.

kLJUČ U BRAVICI
Arhiva

Osamnaestogodišnjak je i u tom slučaju, s pomoću ključa koji se nalazio u kontakt-bravici, navedeni automobil stavio u pogon i njime se vozio prema Belom Manastiru, a za njim je 20-godišnjak vozio Renault Clio. Kada su došli do centra Belog Manastira, 20-godišnjak je Cliom prouzročio prometnu nesreću udarivši u drugi automobil. Potom je ostavio vozilo i sjeo u VW Polo, kojim je upravljao 18-godišnjak. Nakon toga 18-godišnjak se navedenim vozilom uputio prema Donjem Miholjcu, no usput je automobilom sletio s ceste i udario u drvo, gdje je vozilo i ostavio.

Tužiteljstvo od suda u optužnici traži da 18-godišnjaku izrekne kaznu zatvora u trajanju od 10 mjeseci, a 20-godišnjaku kaznu zatvora u trajanju od 10 mjeseci, s tim da mu izrečenu kaznu zamijeni radom za opće dobro.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA
Milan Bugarić

Pri ispitivanju oba mladića priznala su kazneno djelo za koje ih se optužnicom tereti. Osamnaestogodišnjak je ispričao istražiteljima kako je uzeo Renault Clio i odvezao se njime u mjesto nadomak Osijeka po 20-godišnjeg prijatelja. Potom su navedenim automobilom krenuli prema Belom Manastiru. Kako je bio na rezervi, putem su naišli na drugi automobil VW Polo, koji su također uzeli.

Nakon nesreće u Belom Manastiru pogrešno je skrenuo i prouzročio prometnu nesreću, odnosno zabio se u stablo, jer kočnice nisu baš dobro radile. Potom je pješice otišao kući. Dodao je kako je bio pod utjecajem alkohola i žao mu je zbog svega. Inače tog dana ranije se družio s 20-godišnjakom u Donjem Miholjcu i zajedno su konzumirali alkohol.

Dvije godine stariji mladić istražiteljima je rekao kako su se napili, a ne zna kako je njegov prijatelj našao auto ni gdje. Sjeli su u auto i otišli do Belog Manastira, gdje su se trebali naći s nekom djevojkom. Dodao je kako je tog dana popio dvije litre vina i šest litara piva. Sa samo 20 godina... 

PLJAČKA I KRAĐE

Iz kaznene evidencije proizlazi da je 18-godišnjak do sada pravomoćno presuđen za razbojstvo, zbog čega je bio osuđen na kaznu maloljetničkog zatvora u trajanju od godine i šest mjeseci, te su postupci pred sudom koji su bili u tijeku prema njemu zbog navedene kazne obustavljeni.

Drugi mladić također se javljao kao maloljetni počinitelj kaznenih djela te je bio obuhvaćen odgojnim mjerama, i to odgojnom mjerom pojačane brige i nadzora, koja mu je izrečena zbog imovinskih kaznenih djela te posebnom obvezom humanitarnog rada. Iz kaznene evidencije proizlazi da je kazneno neosuđivan. Imajući u vidu dob i osobne prilike mlađih punoljetnika, mišljenje je više stručne savjetnice kako nije svrhovito postupanje po odredbama Zakona o sudovima za mladež.