Kneževi Vinogradi, 20. 9. 2024. - Požar je zahvatio svečanu salu kod bazena u Kneževim Vinogradima
Ustupljeno
21.9.2024., 08:53
KATASTROFALAN POŽAR U KNEŽEVIM VINOGRADIMA

Uništeni gotovo svi objekti na Sportsko-rekreacijskom centru Bazeni

Žitelji Kneževih Vinograda sa suzama u očima su gledali u objekat uništenog sportsko-rekreacijskog centra Bazeni. Veliki požar uništio je u nekoliko sati, u petak navečer, njihov turistički biser kojeg su posjećivale tisuće gostiju tijekom ljeta na bazenima, a tijekom cijele godine u funkciji je bila i sala za svatove, te sve druge prigode poput zabava, krstitki, karmina...sve je nestalo u požaru.

Kako je izvjestila Policijska uprava osječko-baranjska, prva informacija o požaru na SRC Bazeni stigla je oko 21 sat, te su odmah na požarište upućeni vatrogasci Javen vatrogasne postrojbe Beli Manastir te članovi lokalnog Dobrovoljnog vatrogasnog društva Kneževi Vinogradi. Kako se vatra vrlo brzo otela kontroli, a plamena buktinja bila velika i nekoliko metara, u pomoć su pozvani vatrogasci Javne vatrogasne postrojbe Grada Osijek, ali i druga baranjska Dobrovoljna vatrogasna društva iz Karanca, Darde, Popovca, Jagodnjaka i Belog Manastira. Na intervenciji je satima bilo više od 50 vatrogasaca sa više od 12 vozila.

Kneževi Vinogradi, 20. 9. 2024. - Požar je zahvatio svečanu salu kod bazena u Kneževim Vinogradima
Ustupljeno

U šoku je zbog velikog požara bio i Vedran Kramarić, načelnik Općine Kneževi Vinogradi, koji je cijelo to vrijeme bio uz vatrogasce koji su se fokusirali prvo na lokaliziranje požara, a potom i njegovo potpuno gašenje. Oko ponoći, u Kneževe Vinogradi došao je i Mato Lukić, obnašatelj dužnosti župana Osječko-baranjske županije.

Kako doznajemo, zaposlenici SRC Bazeni su, kao i svakoga dana, otišli s posla, a u večernjim satima je radio samo kafić. Požar, odnosno dim koji je izlazio iz krova primjetio je prolaznik i to odmah prijavio Županijskom centru 112 Osijek koji su onda obavijetili vatrogasce i policiju. Neslužbeno, riječ je o specifičnom požaru, jer se vatra zavukla ispod krova, a na tavan vatrogasci nisu mogli zbog visoke temperature. Riječ je o takozvanom trostrukom krovu, iznad je lim, pa materijal za izolaciju, dok je u unutrašnjosti rigips.

Kneževi Vinogradi, 20. 9. 2024. - Požar je zahvatio svečanu salu kod bazena u Kneževim Vinogradima
Ustupljeno

- U 30 godina koliko sam u vatrogastvu, ovakav požar nisam vidio. Prst pred okom se nije vidjelo, rekao nam je jedan od sudionika vatrogasne intervencije, dodavšio kako je dio uništenih prostorija nedavno obnovljen. Kako doznajemo, objekat je osiguran, no postupak dobijanja novca je dugotrajan. Inače, ovo nije prva požarna katastrofa koja je pogodila Kneževe Vinograde, prije dvije godine izgorila im je zgrada općine.

Kneževi Vinogradi, 20. 9. 2024. - Požar je zahvatio svečanu salu kod bazena u Kneževim Vinogradima
Ustupljeno

Vatrogasci su i tijekom subote bili na požarištu, jer se još uvijek dimilo iz opožarene drvene građe. Točan uzrok požara znati će se po okončanju očevida protupožarnog inspektora PU osječko-baranjska. Šteta je ogromna, no, sreće u nesreće je i da nije bilo ozlijeđenih osoba. Trebala je biti u subotu u sali za svečanosti biti veselo, najavljeno je 100 ljudi povodom krstitki. Naravno, otkazane su.