Želite se riješiti oružja i učiniti svoj dom sigurnijim - pozovite policiju!Slika /PU_BP/Ilustracije2018/BombeTNT.pngApeliramo na građane da oružje, minsko eksplozivna sredstva i streljivo ne odbacuju u kanale, šume, privatne ili javne površine, kako se ne bi dogodile tragedije, već pozovu policijske službenike na broj telefona 192Foto: IlustracijaJučer je građanka sa područja Općine Davor donijela odluku o dragovoljnoj predaji oružja policiji bez sankcija. Naime, oko podne 59-godišnjakinja je prilikom čišćenja tavanskih prostorija obiteljske kuže pronašla minsko eksplozivna sredstva i odmah pozvala policiju.Na njezinu adresu prebivališta došao je policijski službenik stručno osposobljen za poslove protueksplozijske zaštite i na siguran način preuzeo jednu ručnu bombu M 75, jednu ručnu bombu M 50 i trenutnu tromblonsku minu M 60.Istoga dana (12. siječnja), oko 13 sati, u Policijskoj postaji Okučani, zaprimljena je dojava o pronalasku eksplozivnog sredstva, a koje su radnim strojem iskopali djelatnici građevinske tvrtke prilikom izvođenja građevinskih radova (na mostu) na području Općine Gornji Bogićevci.Radi se o raketi RBR M 80 64 mm, koju su policijski službenici protueksplozijske zaštite preuzeli na siguran način u cilju daljnjeg uništenja.Pozivamo građane koji posjeduju oružje u svojim domovima, a žele ga se riješiti i svoj dom učiniti sigurnijim, na odluku o dragovoljnoj predaji bez sankcija u sklopu Kampanje "Manje oružja – manje tragedija". Također apeliramo na građane da oružje, minsko eksplozivna sredstva i streljivo ne odbacuju u kanale, šume, privatne ili javne površine, kako se ne bi dogodile tragedije, već pozovu policijske službenike na broj telefona 192, koji će doći na dogovorenu lokaciju i na siguran način preuzeti opasna sredstva.
ILUSTRACIJA
20.9.2024., 18:13
PRETRAGA KUĆE 56-GODIŠNJAKA

Prijavili ga zbog bombi, streljiva...

Za dragovoljno vraćanje zabranjenog oružja nema nikakvih sankcija, ni prekršajnih ni kaznenih. No kada vam policija pokuca na vrata sa sudskim nalogom u rukama, te ako se oružje pronađe, kaznena prijava slijedi, a nakon toga i suočavanje s nadležnim sucem. Ovisno o količini oružja, moguća je i zatvorska kazna. Koje ne bi bilo da je oružje bilo dragovoljno vraćeno.

S kaznenom prijavom upravo su suočio 56-godišnjak s područja Slavonskog Broda. Kako je priopćila tamošnja policijska uprava, policajci iz Prve policijske postaje Slavonski Brod s ispostavom Vrpolje, dovršili su kriminalističko istraživanje nad 56-godišnjakom. Osumnjičili su ga za kazneno djelo "Nedozvoljeno posjedovanje, izrada i nabavljanje oružja i eksplozivnih tvari" te prekršaj iz Zakona o nabavi i posjedovanju oružja građana.

Kada su kriminalističkim istraživanjem došli do saznanja da bi 56-godišnjak mogao posjedovati zabranjeno oružje, policijski su inspektori zatražili, i dobili, nalog Županijskog suda Slavonski Brod, koji im je omogućio da pretraže dom 56-godišnjaka. To su policiajci, uz prisutnost svjedoka, i učinili u srijedu. Obavljena je pretraga obiteljske kuće i osobnog automobila, pri čemu je pronađeno i oduzeto devet ručnih bombi M75, dvije protupješačke mine PMA-2, 28 komada streljiva kal. 7,9 x 57 mm, ručno izrađeno vatreno oružje "kubura" i dvije zračne puške čije posjedovanje 56-godišnjak nije prijavio.

Policijski službenici utvrdili su da je oružje u vlasništvu 56-godišnjeg vlasnika kuće. Protiv njega slijede odgovarajuće prijave Općinskom državnom odvjetništvu za počinjeno kazneno djelo iz Kaznenog zakona i prekršaj iz Zakona o nabavi i posjedovanju oružja građana.

Policija još jednom ovim putem poziva sve građane da, ako ga posjeduju, vrate zabranjeno oružje. Dovoljno je telefonski obavijestiti najbližu policijsku postaju ili doći osobno u zgradu policije te iskazati želju za povratom oružja. Po njega će na kućnu adresu doći policijski pirotehničar u civilu i civilnim automobilom. Građani se zamoljavaju da ne donose oružje sami, jer je to opasno.