ključevi auto
Pexels
19.9.2024., 07:00
KAŽNJEN 31-GODIŠNJAK

Prometni recidivist sletio s ceste, policija mu privremeno oduzela vozilo

Policija u Slavoniji i Baranji svakodnevno na prometnicama zatječe prometne recidiviste, opetovane kršitelje prometnih propisa koji, ne obazirući se na visoke novčane, pa i zatvorske kazne, opet sjedaju za upravljače vozila. O jednom takvom recidivistu, koji je bio krivac za izazivanje prometne nesreće, i još je bio pijan, priopćenjem se oglasila Policijska uprava brodsko-posavska.

Informaciju o nesreći koja se dogodila u Godinjaku policija je dobila u utorak oko 18.25. Očevidom je utvrđeno da je 31-godišnjak upravljao osobnim automobilom pod utjecajem alkohola od 0,79 promila te se kretao kolnikom od juga prema sjeveru. S njim se u vozilu nalazila i 21-godišnjakinja. Prilikom vožnje on je u jednom trenutku prešao autom na lijevu stranu kolnika te udario lijevim kotačima u betonski blok, nakon čega je sišao na travnatu površinu, gdje se zaustavio. Pukom srećom u prometnoj nesreći nije bilo ozlijeđenih, a na vozilu je nastala veća materijalna šteta.

- Obavljenim provjerama utvrđeno je kako 31-godišnjak upravlja vozilom prije stjecanja prava na upravljanje s dodatnom mjerom zabrane polaganja vozačkog ispita do travnja 2026. godine. Provjerom u evidencijama Ministarstva unutarnjih poslova policajci su utvrdili da je navedeni prometni recidivist, odnosno učestali ponavljač istovrsnih prometnih prekršaja, kojemu je sukladno sa zakonskim propisima privremeno oduzet automobil kojim je upravljao. Zbog počinjenih prekršaja iz Zakona o sigurnosti prometa na cestama policija protiv vozača podnosi optužni prijedlog nadležnom općinskom sudu - priopćila je policija.

Treba napomenuti kako policija nema ovlasti trajnog oduzimanja vozila prometnom recidivistu. Ona ga može, kao u ovom slučaju, samo privremeno oduzeti, najviše dva tjedna, a o sudbini automobila odlučit će sudac pred kojega dođe predmet 31-godišnjaka. Prvo se treba utvrditi čije je vozilo kojim je upravljao pa tek nakon toga donijeti odluku treba li mu se trajno oduzeti automobil, i to u korist državnog proračuna. Nakon novog prekršaja opet ga čeka novčana kazna od nekoliko tisuća eura.