Spašavanje migranata
PU brodsko-posavska
19.9.2024., 17:55
DRAMA NA SAVI

Migrante su iz potopljenog čamca spašavali policajci

Migranti na ilegalan način svakodnevno prelaze granicu s BiH preko Save

Rijeke, prirodne barijere između država, nerijetko se pokazuju pogibeljnima za brojne ilegalne migrante koje ih, težeći prema odredištu na zapadu Europe, žele prijeći mimo graničnih prijelaza. Krajem kolovoza tako se na rijeci Drini prevrnuo čamac s migrantima koji su željeli prijeći rijeku iz Srbije u Bosnu i Hercegovinu. Utopilo se više osoba, uglavnom žena i djece. Sada je jedna takva tragedija spriječena na nabujaloj rijeci Savi, a migrante su od sigurne pogibije spasili hrvatski granični policajci.

Kako je priopćila Policijska uprava brodsko-posavska, nezakoniti prelasci državne granice vrlo su rizični, posebice jer je Sava nabujala te znači stvarnu opasnost za život osoba. Policajci Postaje granične policije Stara Gradiška u srijedu oko 8.30 spašavali su strane državljane. Nadzirući državnu granicu sa susjednom Bosnom i Hercegovinom, policajci su u policijskom gliseru, kod Doline, uočili drveni čamac s nekoliko osoba koji se kretao prema hrvatskoj obali Save iz smjera Bosne i Hercegovine. Dolaskom do čamca policajci s uočili da se u čamcu nalazi veća količina vode te da se nastavlja puniti vodom i tonuti. Policijski gliser uspio je doći tik uz čamac, nakon čega su u njega ukrcali migrante i prevezli ih do obale, a potom u policijsku postaju, gdje su im ponudili liječničku pomoć te osigurali hranu i piće.

Četiri ilegalna migranta spašena iz Dunava
PU OSJEČKO-BARANJSKA

Kriminalističkom obradom utvrđeno je kako je riječ o stranim državljanima koji su nezakonito pokušali ući u Republiku Hrvatsku te se nastavlja daljnji rad sukladno odredbama Zakona o strancima i Zakona o međunarodnoj i privremenoj zaštiti. "Policija je uvijek spremna pomoći, međutim, napominjemo kako su ovakvi nezakoniti prelasci državne granice vrlo rizični, posebice jer je Sava nabujala i znači stvarnu opasnost za život. Nažalost, proteklih smo godina zabilježili više smrtnih stradavanja, upravo prilikom pokušaja ilegalnog prelaska granice", priopćili su iz PU brodsko-posavske.

Nakon što uspiju neopazice prijeći Savu i domoći se hrvatskog tla, ilegalni migranti tada preko komunikacijskih internetskih aplikacija stupaju u kontakt sa krijumčarima ljudi, koji ih čekaju u vozilima na unaprijed dogovorenom mjestu. Kontakt vozača dobivaju od organizatora prelaska državne granice s bosanskohercegovačke strane granice. Kada uspiju ući u vozilo, prevoze se do Zagreba ili granice sa Slovenijom, koju onda također na ilegalan način prelaze izvan graničnih prijelaza.

Granica MUP
PU brodsko-posavska

Da je riječ o svakodnevnim prelascima granice iščitava se iz policijskih priopćenja, i to na području svih triju županija uz rijeku Savu, Vokovarsko-srijemskoj, Brodsko-posavskoj te Sisačko-moslavačkoj županiji. Vozače koji prevoze ilegalne migrante policija uhićuje i završavaju nakon policijskog pritvora u istražnom zatvoru. Riječ je o dnu krijumčarskog lanca, koji za nekoliko stotina eura riskiraju zatvorsku kaznu. Ove vozače krijumčari ljudi također vrbuju preko komunikacijskih aplikacija, te im, ako pristanu, osiguraju rent’a’car i manji novčani polog, a ostatak novca trebali bi dobiti tek nakon završene vožnje.