Osijek, 15. 09. 2024, Veliki požar uz Južnu obilaznicu u Osijeku. Izgorila skladišta između Južne obilaznice, Trpimirove i Vinkovačke iza benzinske postaje Garac. Vatrogasci i policija na ternu. Skladišta Lagermaxa, GLS-a i još nekih tvrtki...snimio GOJKO MITIĆ
GOJKO MITIĆ
17.9.2024., 17:30
TRI DANA NAKON KATASTROFE

Počeo očevid požara skladišta

Tri dana nakon izbijanja katastrofalnog požara, koji se pojavio u skladištima uz južnu osječku obilaznicu u neposrednoj blizini benzinske pumpe i čvorišta Trpimirova, započe je očevid. Kako je priopćila Policijska uprava osječko-baranjska, "vještaci Centra za forenzična ispitivanja, istraživanja i vještačenja Ivan Vučetić iz Zagreba, s očevidnom ekipom PU osječko-baranjske te inspektorom zaštite od požara u utorak su započeli očevid na požarištu skladišta pravne osobe uz južnu obilaznicu u Osijeku".

Očevid je počeo tek kad su se stvorili svi sigurnosni uvjeti za osobe koje će ući u opožarena skladišta. Za vrijeme očevida prometni su policajci priječili ulaz u prostor skladišta sve dok vještaci i inspektori ne obave svoj dio posla. Rezultati očevida bit će proslijeđeni nadležnom državnom odvjetništvu. Još uvijek nije poznata ni visina nastale šteta, ali odmah možemo ponoviti kako je ona višemilijunska. Skladišta su potpuno uništena, a i veliki dio robe koja se nalazila u njima. Metalna konstrukcija morat će se srušiti i tek će se onda razmišljati o mogućoj novoj gradnji.

Osijek, 15. 09. 2024, Veliki požar uz Južnu obilaznicu u Osijeku. Izgorila skladišta između Južne obilaznice, Trpimirove i Vinkovačke iza benzinske postaje Garac. Vatrogasci i policija na ternu. Skladišta Lagermaxa, GLS-a i još nekih tvrtki...snimio GOJKO MITIĆ
STOŽER CZ OBŽ

Vatrogasci su i dalje uz skladišta na južnoj osječkoj obilaznici, požar još nije do kraja ugašen

Kako smo već izvijestili, požar je izbio u prvim satima nedjelje, i vrlo brzo je izmaknuo kontroli, šireći se po nekoliko desetaka tisuća kvadrata velikim skladištima. Vatrogasci JVP-a odmah su u pomoć pozvali sve svoje raspoložive snage kao i lokalna dobrovoljna vatrogasna društva. Prioritet im je bio spriječiti širenje na benzinsku postaju koja je u neposrednoj blizini jednog od opožarenih skladišta, i u tome su, uz velike napore, uspjeli. Vatra je zaustavljena doslovno nekoliko metara od benzinske postaje. Da ju je zahvatila, posljedice su mogle biti katastrofalne, pogotovo da je zahvaćen podzemni spremnik u kojem se nalazilo nekoliko desetaka tisuća litara goriva. Vatrogasci su, s obzirom na sve nesretne okolnosti, ipak uspjeli brzo lokalizirati požar te ga već u nedjelju djelomično ugasiti. Dogašivanje se nastavilo i u ponedjeljak.