Zaplijena cigareta
Carina
12.9.2024., 07:00
KAZNE SU BOLNO VISOKE

Duhanska mafija na kazne se ne osvće, ali šverc cigareta ovim se vozačima nije isplatio

Posljednjeg dana kolovoza i u rujnu na graničnim prijelazima sa Srbijom carinici su zaplijenili veliku količinu cigareta

Nastavlja se šverc nikotinskih pripravaka preko graničnih prijelaza između Hrvatske i Srbije. Cigarete i melasa za nargile kao nelegalna roba - bez dokumenata, otkrivene su u zajedničkoj akciji graničnih policajaca i carinika na više graničnih prijelaza posljednjeg dana kolovoza i tijekom rujna. Kako je priopćila Carina, na graničnom prijelazu Ilok u utorak su ovlašteni carinski službenici spriječili pokušaj krijumčarenja gotovo tri tone (2970 kilograma) duhanske melase za nargile.

Prilikom ulaska u carinsko područje Europske unije u utorak je vozač teretnog vozila srbijanskih registracija neispunjenjem obveze deklariranja robe carinskom tijelu pokušao nezakonito uvesti predmete oporezivanja trošarinama, i to: 2970 kg melase za nargile, koja se nalazila u tovarnom prostoru vozila.

Roba oduzeta

Zbog kaznenog djela iz članka 257. stavka 1. Kaznenog zakona - izbjegavanje carinskog nadzora, protiv državljanina Republike Srbije podnesena je kaznena prijava. Roba koja je predmet kaznenog djela je oduzeta.

Posla za carinike bilo je i na najprometnijem graničnom prijalazu sa Srbijom, onom na Bajakovu. U dva odvojena slučaja 7. rujna otkriveni su pokušaji skrivenog unosa i neprijavljivanja duhanskih proizvoda - cigareta čime su krijumčari počinili prekršaj iz članka 137. a, stavka 1. Zakona o trošarinama. U prvom slučaju od državljanina Kosova oduzeto je 8200 cigareta (41 "šteka") Marlboro, koje su bile skrivene u prtljažnom prostoru automobila njemačkih registracija. Pokazalo se da je to bio jako skup šverc, jer je za počinjeni prekršaj izrečena novčana kazna od 12.000 eura. U drugom slučaju od državljanina Velike Britanije oduzeto je 9000 cigareta (45 "šteka") Winston, skrivenih u kombiju britanskih registracijskih oznaka, te je i za taj prekršaj izrečena novčana kazna od 12.000 eura. Cigarete su oduzete, a kao osiguranje naplate trošarine prekršiteljima su privremeno oduzeta i vozila.

Osiguranje plaćanja

Najveća zapljena cigareta zbila se na graničnom prijelazu Tovarnik 31. kolovoza. Kako je izvijestila Carina, carinski službenici Područne jedinice - Službe za mobilne jedinice Vukovar izdvojili su radi kontrole kamion s prikolicom srbijanskih registracijskih oznaka kojim je upravljao državljanin Srbije. U vozilu se legalno prevozila oprema za farme pošiljatelja iz Srbije za primatelja u Francuskoj. Detaljnim pregledom vozila i robe utvrđeno je da se u tovarnom prostoru između deklarirane robe nalaze i dvije palete na kojima je bilo 88 kartonskih kutija omotanih PVC folijom, u kojima je pronađeno ukupno 515.160 cigareta (2575 "šteka") raznih vrsta.

REZANI DUHAN PRONAĐEN U TAKSIJU

Veću količinu rezanog duhana zaplijenili su carinici na području Sajmišta u Velikoj Gorici. Oni su radi kontrole zaustavili taksi u kojem je uz vozača bio i suvozač. Pregledom vozila pronađeno je 15 PVC vreća sitno rezanog duhana, pakiranog po 400 i 500 grama u PVC vrećice, ukupno 140,80 kg sitno rezanog duhana, naravno, bez duhanskih markica, pripremljenog za prodaju na ilegalnom tržištu. Zajedno moraju platiti 6.072,32 eura trošarine. Duhan je, kao i taksi-vozilo, oduzet.

Zbog sumnje na počinjenje kaznenog djela iz članka 257. Kaznenog zakona protiv vozača je nadležnom Općinskom državnom odvjetništvu u Vukovaru podnesena kaznena prijava. Zbog pokušaja nezakonitog unosa cigareta izbjegavanjem mjera carinskog nadzora pronađene su cigarete oduzete, a kao sredstvo počinjenja kaznenog djela oduzeti su vučno i priključno vozilo korišteni za krijumčarenje duhanskih proizvoda te roba (oprema za farme). Trošarinski nalog za plaćanje premašuje 100.000 eura, a točan iznos koji će se zbog šverca morati uplatiti u državni proračun Republike Hrvatske znat će se po okončanju postupka. S obzirom na visinu trošarine, kamion s prikolicom ostaje u rukama carinika sve dok se kazna ne plati. Ako novac ne dođe, vozilo ide na dražbu, a dobivena sredstva u - državni proračun.