Osijek, 05. 01. 2024., tucnjava; nasilje; kradja; kradja bicikla, ilustracijeSNIMIO BRUNO JOBST

Ilustracija

BRUNO JOBST
8.9.2024., 20:37
KAZNENO PRIJAVLJEN

41-godišnji lopov ukrao dva bicikla vrijedna 900 eura

Gotovo cijele godine bicikli su meta osječkih lopova. Svaki mjesec Policijska uprava osječko-baranjska u priopćenjima za javnost izvješćuje o krađama tih vozila na nožni pogon. I iznenadili biste se, ne kradu se samo nezaključani bicikli, nemarno ostavljeni naslonjeni na ogradu ili zid kuće. Lopovima nije strano ni ukrasti ih iz stubišta zgrada, i to s desetog kata, kakva je, primjerice, bila krađa bicikla u ožujku ove godine na Sjenjaku.

Većina ukradenih bicikala završava na crnom tržištu, odnosno preproda se, a policija ima saznanja kako se poveći broj vlasnika ukradenih bicikala ne obraća za pomoć policiji, i to je onda problem. Iako velik broj lopova ostaje u anonimnosti, policija ipak dolazi do identiteta lopova. Tako je prije nekoliko dana 41-godišnjak kazneno prijavljen zbog krađe bicikla. Naime, policajci iz Druge policijske postaje (istočno od Trpimirove prema Zelenom polju), nakon provedene kriminalističke obrade, osmnjičili su ga da je u srpnju na području Osijeka ukrao dva bicikla, čime je vlasnicima nanio ukupnu materijalnu štetu od oko 900 eura. U priopćenju nije navedeno jesu li bicikli predani vlasnicima.

Policija upozorava građane da ne ostavljaju bicikle bez nadzora na vidljivim i lako dostupnim mjestima, posebno noću. “Lopovi vrebaju nezaštićene bicikle, koje nakon krađe prodaju u dijelovima ili kompletne, te savjetujemo građanima da zapišu serijski broj svojeg bicikla čim ga kupe. Fotografirajte bicikl i sačuvajte račun. Napravite svoju oznaku na biciklu, tako da ga možete prepoznati, i nikada ne ostavljajte bicikl nevezan. Vežite svoj bicikl uz nešto što je dovoljno čvrsto, koristite se kombinacijom zaštite, jer je tako za krađu potrebno više vremena, a ako imate bravu na žbicama, zaključajte ju. Vežite bicikl dovoljno dugom spiralnom ili čeličnom sajlom s bravom”, savjetuju vlasnicima vozila na dva kotača iz policije.