Zagreb, 16.1.2019.- Zahvaljujući naporima policije, hitne medicinske pomoći, vatrogasaca i zimske službe, u utorak je spriječeno stradavanje šestero djece, pet žena i četiri muškarca koji su se po teškim zimskim uvjetima ilegalno prešli hrvatsku granicu, priopćilo je u srijedu Ministarstvo unutarnjih poslova (MUP). Policijski službenici Postaje granične policije Korenica i pripadnici Specijalne jedinice policije su jučer u poslijepodnevnim satima prilikom pojačanog postupanja suzbijanja ilegalnih migracija na području planine Plješevica u teškim vremenskim uvjetima zatekli više osoba kojima je bila potrebna medicinska pomoć.foto HINA/ MUP RH/ ua
HINA/ MUP RH/ ua
5.9.2024., 19:48
PODIGNUTA OPTUŽNICA

26-godišnja Čehinja opet švercala ljude

Mlada Čehinja u dva je navrata autom švercala ilegalne migrante prema Zagrebu

Protiv 26-godišnje Čehinje podignuta je optužnica zbog krijumčarenja ilegalnih migranata u Hrvatskoj, a brani se sa slobode. Optužnicom Općinskog državnog odvjetništva u Slavonskom Brodu strankinju se tereti da je 9. ožujka ove godine iz Češke Republike došla u Hrvatsku svojom Opel Zafirom, čeških registracija, prema dogovoru s drugim nepoznatim osobama, radi prevoženja ilegalnih migranata koji su preko Save nezakonito ušli u Hrvatsku iz Bosne i Hercegovine.

To je učinila za svoju osobnu korist i novčanu nagradu, te je 10. ožujka u dva navrata u svoj automobil preuzela sedam ilegalnih migranata, na području Brodsko-posavske županije uz rijeku Savu, koje je odvezla prema Zagrebu za novčanu nagradu od 100 eura po osobi. Potom je, 11. ožujka, na nepoznatoj lokaciji uz rijeku Savu na području Brodsko-posavske županije u svoje vozilo preuzela četiri ilegalna migranta, muškarce, državljane Bangladeša, bez osobnih dokumenata, koje je povezla prema Zagrebu. Tada su ju policajci PU brodsko-posavske, Postaje granične policije Slavonski Brod zaustavili zajedno s ilegalnim migrantima na sjevernom kolničkom traku autoceste A3 kod mjesta Bukovlje, na 211. kilometru.

slavonija...tovarnik...08.07.2004.medju prvima u rh dobili termoviziju; djelatnik granicne policije i po noci termovizijskom kamerom moze uociti ilegalne prelaske granice; na monitoru kamere vide se dvije osobe na pruzi zagreb-beogradfoto gordan panic
GLAS SLAVONIJE

Svime navedenim je iz koristoljublja omogućila osobama koje nisu državljani Republike Hrvatske nedopušteno se kretati u RH, pa je time počinila kazneno djelo protiv javnog reda – protuzakonito ulaženje, kretanje i boravak u Republici Hrvatskoj, drugoj članici Europske unije ili potpisnici Šengenskog sporazuma.

Nadležni općinski državni odvjetnik predlaže sudu da Čehinju proglasi krivom i osudi prema zakonu. Također predlaže da sud odluči o troškovima postupka tako da okrivljenica plati troškove prevođenja s hrvatskog na češki jezik i obratno, u iznosu od 36,10 eura, 139 eura i 251,60 eura, te troškove branitelja po službenoj dužnosti, u iznosu od 562,50 eura i 375 eura, tako da joj sud naloži plaćanje tih troškova u korist državnog proračuna u roku od 15 dana od pravomoćnosti presude.

Zanimljivo je da 26-godišnjakinji ovo nije prvi put da krijumčari ljude. Naime, u veljači ove godine također je prijavljena zbog istovrsnog kaznenog djela, prevoženja ilegalnih migranata s područja Brodsko-posavske županije prema Zagrebu, te se protiv nje vodi istraga u kaznenom predmetu istog državnog odvjetništva.

Prije podizanja optužnice okrivljenica je ispitana, te je obavljeno i njezino prvo ispitivanje kod državnog odvjetnika, pri čemu je priznala kazneno djelo za koje se optužnicom tereti. Tužitelj u obrazloženju optužnice navodi i kako navedeno činjenično stanje proizlazi posebno iz potvrda o privremenom oduzimanju predmeta - motornog vozila i mobitela, kojima se okrivljenica koristila tijekom počinjenja kaznenog djela.