Obiteljsko nasilje

Ilustracija

3.9.2024., 21:10
Obiteljski nasilnik ne ide u zatvor

Udarao suprugu i pokušao joj oteti bebu, osuđen je na uvjetnu kaznu

Kazna zatvora od godinu dana aktivirat će se ako ponovi kazneno (ne)djelo

Još jedan obiteljski nasilnik izvukao se od zatvora ako u sljedećih nekoliko godina ne počini novo kazneno djelo. Naime, 26-godišnjak je kaznenim nalogom proglašen krivim što je 18. srpnja ove godine, oko 9.30, u kući suprugine majke u jednom mjestu u Baranji, u više navrata nasrnuo na suprugu. U kuhinji ju je desnom šakom udario u sljepoočnicu, potom u hodniku uhvatio rukom za vrat i odgurnuo ju u sobu, zbog čega je žena pala na krevet, a kada je uzela bebu rođenu ove godine i otišla u susjedno dvorište, došao je za njom i ponovno ju napao, pokušavajući joj uzeti dijete iz naručja te ju je pljusnuo. Pri tome je žena zadobila ozljede i u obliku kontuzije u predjelu lijevog oka te više ogrebotina na lijevoj strani vrata i desnoj podlaktici.

Zbog nanošenja ozljeda bliskoj osobi sud ga je nepravomoćno proglasio krivim i osudio na kaznu zatvora od godinu dana. No u zatvor neće ići ako u vremenu provjeravanja u trajanju od tri godine ne počini novo kazneno djelo. Sud mu je produljio i mjere opreza - zabranu uspostavljanja ili održavanja veze sa suprugom, kojoj se ne smije približiti na udaljenost manju od 50 metara niti s njom uspostaviti bilo kakav izravni ili neizravni kontakt. Produljene mjere opreza trajat će dok za to postoji potreba, a najdulje do izvršnosti presude. Sud je upozorio 26-godišnjaka da će se u slučaju nepridržavanja navedenih mjera opreza one zamijeniti istražnim zatvorom. Nadležna policijska postaja svakih 30 dana slat će sudu pisano izvješće. Za naknadu troškova kaznenog postupka na ime sudskog paušala platit će 70 eura, a u roku od 15 dana od dana pravomoćnosti presude.

Upravo kaznu na kakvu ga je nadležni sud osudio predložilo je nadležno Općinsko državno odvjetništvo u optužnici od 23. srpnja. Sud u obrazloženju nepravomoćne presude navodi da je izrečena kazna primjerena društvenoj opasnosti počinjenog djela te smatra da nije nužno da se izrečena kazna zatvora izvrši, zbog čega mu je izrekao uvjetnu kaznu.

- Budući da postoji opasnost od ponavljanja djela, a koja je se opasnost do sada uspješno otklanjala narečenim mjerama opreza, trebalo je iste mjere opreza produljiti budući da ostvaruju svoju svrhu - navodi se, između ostaloga, u obrazloženju presude.

Protiv ove presude okrivljeni 26-godišnjak ili njegov branitelj imaju pravo u roku od osam dana od dana primitka presude podnijeti prigovor protiv kaznenog naloga. Prigovor se podnosi pismeno, a nakon proteka roka, ako prigovor ne bude podnesen, kazneni nalog će postati pravomoćan te će se izrečena kazna protiv okrivljenika izvršiti. Protiv ove presude također i Općinsko državno odvjetništvo ima pravo žalbe, no u roku od petnaest dana od njezina primitka. Žalba se podnosi preko nadležnog Općinskog suda, koji je presudu donio, Županijskom sudu, u dovoljnom broju primjeraka.