U Osijeku 10 vozila upućeno na izvanredni tehnički pregled

U Osijeku 10 vozila upućeno na izvanredni tehnički pregled

PU OSJEČKO-BARANJSKA
2.9.2024., 18:16
PREBRZI I PREŽESTOKI U OSIJEKU I VUKOVARU

Više vozila uklonjeno s ceste: Imali oštećena kočna crijeva, curilo gorivo...

Ukupno je 10 vozila završilo na izvanrednom tehničkom pregledu, sva su pala...

Policijska akcija protiv "prebrzih i prežestokih" provedena je u petak. Akcija je bila smislena, jer je poveći broj vozila zatečen s ozbiljnim nedostatcima, zbog čega su povučena s ceste, a vlasnici su prekršajno prijavljeni. Kako je priopćila Policijska uprava osječko-baranjska, na području grada Osijeka u petak su policajci u suradnji s Centrom vozila Hrvatske - Stanicom za tehnički pregled EuroOsijek proveli pojačane mjere usmjerene na utvrđivanje prekršaja mopedista i motociklista te tehničke ispravnosti tih skupina vozila, kao i ostalih sudionika u prometu, prvenstveno automobila.

PU OSJEČKO-BARANJSKA

- Ukupno je utvrđeno 15 prekršaja, pri čemu je deset vozila poslano na izvanredni tehnički pregled. Tijekom akcije jedan vozač zatečen je da upravlja vozilom prije stjecanja prava na upravljanje, a utvrđeno je i da je recidivist, te je uhićen i oduzeto mu je vozilo. Jedan vozač zatečen je da proklizuje kotačima, jednom je vozaču utvrđena nedopuštena količina alkohola i još dva prekršaja. Najčešći nedostatci na vozilima su oštećena i korodirana kočna crijeva, curenje goriva, zauljenost motora, preinake na svjetlima koje nisu dopuštene i odobrene, korozija, zračnost na polugama i zglobovima upravljača, preinake na oprugama i ugradnja opruga koje nisu odobrene te preinake na ispušnom sustavu. Sa svih vozila za koja je utvrđena tehnička neispravnost skinute su i oduzete registracijske pločice, te su vozila isključena iz prometa - doznajemo iz policije.

PU OSJEČKO-BARANJSKA

Ista akcija provedena je u petak od 20 sati do ponoći na području Vukovara, kada su policajci sankcionirali ukupno 13 prometnih prekršaja. Na izvanredni tehnički pregled u stanicu za tehnički pregled CVH STP STANKOM poslano je pet vozila zbog sumnje na tehničku ispravnost, a utvrđene su sljedeće tehničke neispravnosti: nehomologirani ispušni sustavi, neistaknute registracijske pločice te različite preinake na osobnim vozilima i motociklima koje nisu dopuštene i odobrene, vezane uz karoseriju, svjetlosnu signalizaciju, ispušni sustav, odbojnike i drugo.

SKUPA ZABAVA

Svim motociklima, mopedima i autima koji nisu prošli na izvanrednom tehničkom pregledu skinute su registracijske pločice. Vlasnici ih mogu dobiti natrag kada stanje svog vozila dovedu na razinu da mogu proći tehnički pregled. Inače, svim vlasnicima vozila poslanih na izvanredni tehnički pregled, za koja je utvrđeno da su neispravna, uručen je račun. Također će morati dodatno platiti tehnički pregled ako se žele svojim vozilom koristiti na cesti. Na motociklima će morati ukloniti “auspuhe” bez prigušivača buke, a na automobilima imati propisane amortizere i zakonom dopuštena svjetla. Za neke je noćni provod postao preskup, na radost građana koji žele usnuti lakim snom, bez paranja asfalta, pucanja “auspuha” i urlikanja motora.

Prebučni vozači, koji pod punim gasom, većinom u noćne sate, paraju uši usnulim građanima, konstanta su na osječkim ulicama. Poznato je kako im je omiljena prometnica za bučnu jurnjavu i “šlajdranje” u širem središtu Osijeka Ulica Hrvatske Republike, a u fokusu ljubitelja buke i jurnjave je i Gacka ulica. Policija je do sada u nekoliko navrata proteklih godina provodila ciljane akcije protiv vozača koji remete javni red i mir građana. Vozačima koji su zatečeni u prekršaju ispisane su prekršajne prijave i prateće nemale novčane kazne. Policija još jednom poziva građane da im se jave zbog prebučne noćne jurnjave.