Split, 01.09.2024. - Aktivirao se požar u Žrnovnici. foto HINA/ Mario Strmotić/ MS
Hina
2.9.2024., 20:18
GORE I NEBO I ZEMLJA

U tri dana 15 požara na otvorenom prostoru u dvije slavonske županije

Dok veliki požari haraju hrvatskim priobaljem, slavonski i baranjski vatrogasci bore se s požarima na otvorenim prostorima na svom području. U dvije županije, Osječko-baranjskoj i Požeško-slavonskoj, vatrogasci su u samo tri dana gasili 15 požara! Uz to odradili su i više tehničkih intervencija.

U Požeško-slavonskoj županiji u nedjelju su se dogodila dva požara, a u petak tri. U nedjelju oko 12 sati u blizini mjesta Golobrdci na neutvrđeni je način došlo do požara na divljem deponiju te je izgorjelo smeće, suha trava i nisko raslinje. Istoga dana, oko 15 sati u mjestu Vidovci došlo je do požara na otvorenom prostoru te je izgorjela suha trava i nisko raslinje. U mjestu Lukač, u petak oko 13.30, došlo je do požara strništa na poljoprivrednoj površini u vlasništvu 51-godišnjaka. Istoga dana, oko 15.50, u Ulici Augusta Šenoe, u Lipiku, na zemljištu je izgorjela suha trava. Nešto kasnije, oko 17.55, u Ulici Ivana Meštrovića, u Lipiku, 76-godišnjak je iza kuće spaljivao suhu travu i stabljike kukuruza unatoč zabrani paljenja na otvorenom prostoru te mu slijedi prekršajna prijava.

Prema podacima Županijskog centra 112 Osijek, u Osječko-baranjskoj županiji vatrogasci iz Belišća gasili su požar šume u svom mjestu, a đakovački su vatrogasci gasili požar na otvorenom prostoru u svom mjestu. Vatrogasci iz Novog Bezdana gasili su požar otvorenog prostora u Bezdanu i Baranjskom Petrovom Selu, a njihovi su kolege iz Čepina i Vuke gasili požar otvorenog prostora u Vuki. U subotu su vatrogasci iz Bilja gasili požar trave i niskog raslinja u Bilju, vatrogasci iz Đakova i Ivanovaca Đakovačkih gasili su požar nekultiviranih površina u Kuševcu, a vatrogasci iz Belog Manastira gasili su požar šumarka, suhe trave i niskog raslinja u naselju Šećerana. U petak su vatrogasci iz Novog Bezdana gasili vatru koja je gutala travu i nisko raslinje kod Baranjskog Petrovog Sela, osječki su vatrogasci gasili požar suhe trave i strništa kod Višnjevca, a vatrogasci iz Valpova gasili su požar suhe trave u svom gradu.

Prema podacima Hrvatske vatrogasne zajednice (HVZ), od početka godine do 19. kolovoza zabilježeno je 4300 požara na otvorenom prostoru, što je povećanje od 26 posto u odnosu prema prethodnoj godini. Samo požara raslinja je bilo 2697, što je povećanje od 36 posto, a ukupna opožarena površina iznosi 20.907 hektara, što je u odnosu prema 2023. povećanje za čak 430 posto. U ovoj godini u požarima je smrtno stradalo 11 osoba, što je u odnosu prema prethodnoj godini smanjenje od 26 posto, a ukupno je ozlijeđeno 98 osoba, od čega 20 vatrogasaca, što je 3 posto manje nego lani. Samo od 1. do 20. kolovoza angažirano je ukupno 557 postrojbi, 2837 vatrogasaca te 1011 vozila. Zabilježen je 981 požar, dakle prosječno čak 49 požara po danu.